Space Bar 139 – Ecetes csipsz, kecskecider, halpálinka.

Kis kihagyás után visszatértünk, és megfejtjük, hogy miből érdemes alkoholokat főzni.

Szokás szerint (és egy darabig utoljára) a Star Trek: Discovery-vel kezdünk [19:00], ezúttal a 3 legutóbbi epizódot beszüljük át. Ha valaki úgy gondolja, hogy elfogultak vagyunk a Star Trek iránt… Nos… 😀

Van egy elég spoileres rész is a beszélgetésünkben, esetleg javallott 35:30-tól 53:30-ig előretekerni. Ha a kommentek között ehhez a dologhoz szólnátok hozzá, csak a szükséges óvintézkedések megtétele után tegyétek! 🙂

Egyik könyv(nem)ajánlónk is ide kapcsolódik, de beszélünk 3 (valószínűleg) jobb könyvről is:

Közben megint rájövünk, hogy régen minden jobb volt, szóval itt van egy jó nagy blokk arról, hogy Anarchy Online, Star Trek Online, World of Warcraft, The Secret World, Enemy Territory (gyertek lőni!), illetve, DÖGÖLJÉL MEG ELECTRONIC ARTS!

További sorozatajánlók:

 • Megkapta a 2. évadot a The Orville, ami egyébként kicsit javult.
 • Mi történne, ha a Continuum után kiégett író megnéz pár szellemes filmet, és azt gondolja, tud újat mutatni, de nem? Ghost Wars!
 • Feltámasztották a Strike Backet – már fut a 6. évad!
 • Véget ért a Marvel’s Inhumans első, és nagyon reméljük, hogy utolsó évada.
 • Elérhető a Marvel’s The Punisher.
 • Folytatták a MythBusterst, de megint csak minek? Itt az említett Adam Savage podcast.
 • A negyedik évaddal kicsit esik a Star Wars Rebels színvonala.
 • Folytatódott a második évaddal a Travelers.
 • Itt egy részlet a Doctor Who érkező karácsonyi epizódjából, illetve itt az eljövendő doktornéni szerelése.
 • Erősen javuló tendenciát mutat a Mr. Robot! (Diszklémer: közben rá kellett jönnöm, hogy az adás előtt csak az első 5 részt láttam, a 6. még az ötödiknél is keményebb! 🙂 ) A téma egy kicsit triggerel is minket… :p

Morgi is, én is ajánljuk a Thor 3-at, illetve ne feledjétek, hogy már kint van a Justice League film is! Itt pedig az első teaser a nyáron érkező Incredibles 2 című istencsászársághoz.

Itt pedig a Morgi által ajánlott C64: reset.

Főtéma nincs, nem volt, és nem is lesz! 😀 Hiánypótlásként egy pillanatra még visszatérünk a szívünk csücske Guardians of the Galaxy 2-höz.

Adászáró zenénk ezúttal szerintem ismétlés, de Flash így akarta, és itt terror van, teccik tudni. Küldjetek segítséget! 🙁 Disturbed – The Sound of Silence

Elérhetőségek:

 • Space

  Látom ez a “forgás” örök beszédtéma lesz az STD-vel kapcsolatban. 🙂 Abba belegondoltatok már, hogy ha a teljes belső forog, az milyen lehet az ott “lakóknak”? 🙂
  Egyáltalán hány fős legénységgel dolgoznak, és méretarányok tekintetében mekkora egy ilyen hajó? Csak azért, mert a belső felvételeken minden folyosó és szoba elég egyenesnek tűnik. 🙂
  Just sayin’! 😉

  • Annak sincs értelme, ha a teljes gyűrű forog és annak se, ha csak a fedőlemezek. Az a vicc, hogy sehol nincs infó a hajóról. Se méretek, se felépítés, se semmi.

   • Space

    Remélem hogy a következő részben Mákjül Börnem és barátai betámadják a klingonokat egy-egy surströmming konzervvel, ami kiirtja a galaxist és vége lesz mindenkinek, aztán majd vissza kell menniük a múltba hogy egy űrnálna segítségével visszafingják magukat az alternatív jelenbe. Aztán be is fejezik.

    • Space

     És a spolier-konteóra reflektálva:

     Ha tényleg az lesz, amiről beszéltetek és ő valóban az, akinek tippelik, akkor az elég nagy agyfasz lesz és egyből lenne pár kérdésem. Egyrészt úgy általában véve WTF?!?!?!?!?! Melyik hülye író találta ezt ki? És leginkább miért!? Jó, eltekintek a technikai megvalósítástól – elvégre a Star Wars-ban is egyfajta rajzfilm fizika érvényesül, mégsem kérdezzük 🙂 -, de akkor is: honnan származnak a flottatiszti ismeretei, az érzései, stb? Nem nyomtak egy keresést az intergalaktikus fészbuttkon, hogy milyen hajókon és kivel szoltált előtte, hogy esetleg némi referenciát kérjenek, mielőt kinevezik biztonsági főnökké?

     • A megvalósítás asszem ebben a korban már nem jelent problémát. Az ezután játszódó szinte összes sorozatban (így vagy úgy) ellőtték ezt a poént. A tudás jó kérdés. Nekem csak az adás után jutott eszembe, (persze, hogy nem közben…) de igazán jó magyarázatot nem találtam rá. Vagyis annyi, hogy Ash nyilván létezett és fogoly volt. Viszont a discon senki nem ismeri és ez lehet előnye.

     • Nekem az a tippem, hogy ki fog derülni, hogy a minden hájjal Lorca nagyon is utánanézett Tylernek, és sejtette, hogy hazudik/klink/akármi, és direkt vette fel a hajóra. Közelebb tartja az ellenségeit, ahogy illik. 🙂
      De az lesz a szép, ha kiderül, hogy nem alapos volt, és utánanézett a srácnak, hanem Lorca egy másik univerzumban ISMERTE az igazi Tylert, és RÁJÖTT, hogy ez a srác nem lehet az. Na,
      akkor agyonlövöm az írókat.

    • Csak azért nem fogják megtenni, mert a ST IV jogai nem a CBS-nél vannak. 😀

  • Valszeg a folyosók nem folyamatosan görbülnek, hanem egyenes szakaszokból állnak, amik egymáshoz képest fordulnak el.
   Vagy erre is magasról tettek. Ez a valószínűbb. 😀

  • Valszeg a folyosók nem folyamatosan görbülnek, hanem egyenes szakaszokból állnak, amik egymáshoz képest fordulnak el.
   Vagy erre is magasról tettek. Ez a valószínűbb. 😀

 • Mészáros Zoltán

  Az egyik igaztalan dolgokat ad a számba, a másik lebuziz, miért is járok én ide? 😀

  Egyébként OnTopic, az van, hogy az elején engem is nagyon elkapott az ‘új Trek’ hangulat, a hajókkal a monumentális szembenállással a két oldal rengeteg hajóival, és az első nagy csatával. Az kicsit DS9 volt. És ott rápörögtem.
  De ezek a folytonos pofánrúgások… egyenruha, köpködő “lézel”, tányér forgás, maga a DISCO pörgése maga körül, pf.. jó ég. És akkor még ez a multiverzum ugrálás, mert biztos ezt hozzák ki belőle. Mert mindig ez a válasz, hogy “ááá ez nem abban az univerzumban játszódik, azért más”.
  Az Orville sokkal Trekesebb, mint Trek. Ez van, és sokkal jobban tetszik is. Mert humoros, nem PC, és hoz egy jó kis szintet.
  Az új Trek annyira PC kellett legyen baszki, hogy Férfi nevű NŐ a főszereplő! Komolyan!! Ne már!
  Mindegy. Béke veletek urak! 😀 Megyek és felkötöm magam egy forgó saucer sectionra! 😀

  • Várjávárjá. Milyen multiverzum ugrás?

   • Mészáros Zoltán

    Te tényleg nem nézed a sorozatot? :O
    Ott mutogatta a kapitány a szőke cicafiúnak, hogy lehet ugrálni különböző alternatív valóságok között is a spermahajtóművel. Nézd csak vissza.

    Ja és javaslom még Al Bundytól a ‘Maga tudja, hogy buzi’? c. eposzt is az effektek közé 🙂

    https://www.youtube.com/watch?v=7MhZg_hcPy8

    • Nem, én azt hittem, hogy arra gondolsz, hogy már ugrottak.

     • Mészáros Zoltán

      Hát egyébként a nagy büdös ismeretlenben ahol most vannak, szerintem egy másik univerzum lesz. Mivel semmit nem ismertek fel a hajó műszerek. A VOY is meg tudta mondani, hogy a saját galaxisunkban vagyunk, a Delta Q-ban ugyan, de ‘otthon’. Itt ha megfigyeled azt mondja, hogy semmilyen műszer nem tudja hol vagyunk.
      Ha ezt összerakod azzal, hogy a rész elején mutogatta a szöszinek, hogy tudunk multiverzum jumpolni, szerintem kurvára valahol más realitásban vannak. Úgyhogy jól érezted, szerintem az utolsó ugrásuk valahova alternatíviába lett szerintem.

      • Lehetnek másik galaxisban -vagy még messzebb-, akkor se tudnák a műszerek megmondani, hogy hol vannak.
       Fene tudja, ha ilyen univerzum ugrálás lesz, akkor én otthagyom, mint macska a szarát.

       • Akkor készülj elhagyni a hajót egy *Kelvin poddal*! :p Szerintem 100%, hogy átugrottak egy tükörbe. És sejtésem szerint Stammets nem véletlenül kért még egy utolsó ugrást a kapitánytól; nagyon jól tudta, hogy mit akar. Látta a többi univerzumot, és ez megtetszett neki.

        • Igen, gondolom erre akartak hajazni. Mármint, hogy másik univerben vannak. DE ez túl egyértelmű! Ilyen kreatív íróktól én többet várok! :p

         • Ne tartsd vissza a levegőt…

       • Mészáros Zoltán

        Pedig akkor ezek szerint Chev is azt látja amit én. Tuti alternate-ben vannak. Tehát eleve az alternate, alternatjének az alternatének a Mirrorjába ugrottak 😀
        Minden világos 😀
        Nálam ez kasza lesz ha nem javul… Orville 6x jobb 😀

        • Pont hatszor, lemérted? :]

         • Mészáros Zoltán

          Némmá a sznob “filmkretikus” vitatkozna. 😀
          Belemehetünk. 😉

          • *filmkretén 😀
           Nem vitatkozni akartam, pusztán érdekelt volna, hogy mi egy film/sorozat jóságának a mértékegysége.
           De közben rájöttem, hogy a válasz már mindenki számára ismert kell, hogy legyen.
           A csáp!

          • Mészáros Zoltán

           Japp, a csáp mindenképp. Nem tudom. Nyilván ez szubjektív. Engem a TNG, a DS9 a morális faktorral győzött meg. A VOY azzal, hogy JW mindenkit MEGBASZ, aki az útjába kerül, és nincs kivétel, nincs mentség!
           És az Orvillenál megint a morális kérdéseket érzem. A fiú / lány gyerek átoperálás dolog, azért elég komoly volt, ha levesszük róla “humor”-t, és a “hálivúdi cukormázat”. Az egy nagyon kemény mai napra érvényes releváns genderista vitatéma! Szerintem. Engem az ilyen dolgok feszegetésével fog meg elsősorban egy TREK. Még ha az nem is Trek.
           A köpködő lézer, a folyamatos namedropping (új ST “filmek”), JJ “Lens Flare” Abrams, kevés ehhez.

           Azt mondjátok az Orvilleben túl sok a vicc? Én máshogy látom. Olyan emberi az egész. Pl most az utolsó részben ami volt, az elején mikor a ködben vannak. A kormány megkapja az irány koordinátákat, csinálja a dolgát a kormányos, és közben megjegyzi, hogy “Woah, az egész úgy néz ki mint egy nagy screen saver”. Nem különösebben vicces (nem is túl releváns 2-300 évvel később a screen saverek korától), de tudsz vele azonosulni mint átlag ember.

           És észrevettem, hogy a nagyon deep témákat is egy vicces dologgal próbálják oldani a nézőben. Nem nyomasztanak halálra, mint egy DS9. Ami kurva jó, imádom a nyomasztásával együtt, az egy másik műfaj, és az máshogy jó. Ez meg így lesz jó, ha eltalálják a megfelelő arányt a vicc és komolyság közt.
           A kék csávó, akit mindenki meg akart dugni, zseni volt. Azon nagyon jól szórakoztam. Szerintem “A beszélő kutya” jól rátapintott a dolgokra készítéskor. Ne legyünk túl komolyan, ne legyünk komédia sorozat, csak meg kell főzni még az egészet. Meg persze kell a lore!
           De nagyon jó felé halad szerintem a dolog.

           Ellenben a Férfi nevű nős új klingonos, forgó budiülőkés spermahajtóműves pörgőforgó hajós…. ahh, nem látom hova tartana. Az elején az ENT-t is utáltam tény. Úgyhogy még nem ásom el, mert azért csak egy “Trek”… de jelenleg az Orville részeket jobban várom hétről hétre, mint az STD-t. Szerintem ez elég jó -szubjektív- mérce arra melyik a jobb. 😀

          • Egyébként tényleg csak “kötekedtem”, és nem érdekelt, hogy miért gondolod, hogy ennyiszer jobb… de köszi, hogy leírtad.
           😀
           Porosztságot félretéve…
           Janeway hozzáállását még nem láttam ilyen ékesen, lényegretörően megfogalmazva, de tényleg. 😀 És egyébként teljesen igaz a morális kérdésekkel kapcsolatos megfigyelésed is.

           A viccességről viszont!
           Nem azt mondjuk, hogy túl sok a vicc. Szerintem bármennyi viccet el tudnánk viselni.
           Az a bajunk (szerintem nekem is, morginak is, de majd idetolja az arcát, ha nem 🙂 ), hogy a viccek egy része erőltetett, nem ül, olyan, mintha kényszerből rakták volna oda. Más helyzetben lehet, hogy jó lenne, de ott és akkor egyszerűen keresztbevágja a dramaturgiát. Építik fel az izgalmat, és félúton betolnak valamit, ami nem a megoldás, nem lezárja a helyzetet, hogy kieresszük a gőzt, hanem csak ott van, oda nem illő módon.
           Mintha lenne egy írócsapat, akik megírják a részt, és lenne egy másik, akik meg nekimennek egy logarléccel, és valamilyen szabályrendszer alapján elszórnak benne vicceket. A kettő külön biztos jó, együtt, így van, hogy (Flash, figyelj, jegyezd fel: ) disszonáns.
           A pék nekimegy, megcsinálja a menő Poisson-kalácsot, de a pékné meg, ahelyett, hogy a csülköt csinálná, nekiáll mazsolát szórni bele. Pedig a mazsola csak egy helyre jó, a borosüveg aljára. 😀 (Légyszi, ne gyertek azzal, hogy csak a száraz bor bor!)

           Szóval visszatérve a dramaturgiára, építik felfele a stresszt, poén, és építik tovább. A poén középen csak megakaszt. Mintha szex közben jönne egy sms a főnöktől*. Az van benne, hogy fizetésemelést kapsz, úgyhogy tök jó, de azért kiestél a ritmusból.
           Nem mondom, hogy minden poén ilyen, de pl nekem az általad is említett képernyőkímélős vicc is ilyen volt.

           Csak annyit kellene tenniük, hogy az ilyen, szerintem nem odaillő poénokat nem oda rakják be, nem szakítják meg az adrenalin-emelést.
           Persze, ha egy jelenetnél pont az a cél, hogy jelezzék, hogy na, itt aztán senki nincs veszélyben, vicc az egész, akkor oké, de akkor nekem kifejezetten hiányérzetem támad. Kell az, hogy komolyan tudjam venni a helyzeteket, Tudom, hogy nagy valséggel nem nyírnak ki (végleg) egy főszereplőt se, és, hogy a rész végére valahogy megoldják a problémát, akkor is, ha nagyon bonyolultnak látszik, de attól még vehetném komolyan a dolgot.
           Ízlések és elvárások…

           De nem lehúzni akarom az Orville-t, én is látom, hogy jó, csak ebben a dologban nem értünk egyet.

           *: mármint nem a főnököd küld smst, miközben szekszel. Az azért fura lenne.

          • Mészáros Zoltán

           Ahha, értem én teljesen amit mondasz. Nem a poén a gond, hanem a rosszkor beillesztett rossz poén. Lehet, hogy kicsit érzékenyebbek vagytok erre. Nekem pl TNG-ben Data “vicceskedései” voltak borzasztó kínosak, de mégsem érzetem kizökkenve magam tőle. Úgyhogy értem mire gondolsz.
           Valószínű nálam lejjebb van kicsit a léc humor ügyileg. Mondjuk nem is csoda, hiszen Space Bart hallgatok. 😀
           Örülök, hogy Janewayt új megvilágításba helyezhettem, örömömre szolgált. 🙂

          • “Valószínű nálam lejjebb van kicsit a léc humor ügyileg. Mondjuk nem is csoda, hiszen Space Bart hallgatok. :D” – ezt kifejtenéd egy picit bővebben, kérlek?
           Flash, addig előkészítenéd a kisbaltámat? A feketét. Nem, nem azt, amelyik alapból fekete, az csak sötétszürke. Azt, amelyik a rászáradt vértől fekete. Köszi! :p

          • Meh, nem ér ennyi munkát. Egy szó: blacklist.

          • Mészáros Zoltán

           Önként mászom a banlistára. 😀

          • Végtagok nélkül? :p

          • Mészáros Zoltán
    • kivágva, betárazva 😀

     • Mészáros Zoltán

      Remek. 😀
      Annyi ötletem van, milyen szituációkban lehetne használni… de biztos vagyok benne, hogy megtalálod a legjobb alkalmakat 😀

    • Jóóóóóóóó! 😀

  • #minekmentoda 😀
   Férfinevűnő: ez nem PC-ség, ez simán hülyeség. Kihozhatták volna belőle pl, hogy “a jövőben már bárki olyan nevet visel, amilyet akar”, de neeeem, direkt elmondatják az egyik karakterrel, hogy összesen egy Michael nevű nőről hallott… Áhh, mindegy is, ez a legkisebb gond.

   • MRCK3000

    Most is sok olyan név van, ami lehet férfi/nő, de csak az egyikhez vagyunk szokva. Pl. nekem csak nemrég tűnt fel, hogy a Dragonlance könyveket író Tracy Hickman férfi 🙂
    Egyébként meg úgy tűnik a Michael is ilyen: http://www.babynameshub.com/girl-names/Michael.html

 • Keveritek Ronald D. Moore-t Bryan Fullerrel. Please get your facts right! 😉

  • Mkay, mkay!

  • Én tuti nem keverem őket, ahhoz legalább az egyiket ismerni kellene. 😉

  • Én meg csak ráhagyom Chev-re a hülyeségeit:)

   • Amennyi névre emlékeztek, szerintem akkor se szólaltatok volna fel, ha Semjén Zsoltot mondok. Flash legalább is biztos nem. 😀

 • MRCK3000

  Három villámgyors sorozatajánló, talán majd később bővebben is:
  – Runaways – a Marveles sztori sorozatváltozata
  – Future Man – időutazós
  – Ghosted – paródia/komédia, ez inkább csak közepes, de mivel rövidek a részek, beférnek olyan helyekre, ahová a klasszikus 45 perc nem

  • Runaways pilot megvolt, hát mondjuk úgy, hogy még egy halott csáp árnyékára sem értékelném… Neked ezek szerint bejött? 😮
   A másik kettőt (is) köszi, tárazom is befelé! 🙂

   • MRCK3000

    Aha, bejött, szerintem jól megfogták,kicsit más Marvel sorozat, mint a többi, a Netflixeseknél könnyedebb, a Shieldnél lassabb és családiasabb, karakterközpontúbb, a Legionnál földhözragadtabb, az Inhumansnél pedig… na attól meg amúgy is minden jobb :). Mondjuk mostanában szívesebben nézek ilyen, kevesebb erőfeszítést igénylő sorozatokat, pl. technikailag többet várok a Punishertől szinte minden téren (szinészek, hangulat, sztori), mégsem volt kedvem még csak nekifogni sem, nemhogy végignézni.

    • MRCK3000

     Bár, ha az első rész nagyon nem jött be, nem erőltetném 🙂

     • Én nem is fogom, de azért elmondom majd, hogy nem mindenki szerint egy agyhalál a sori. 🙂

 • Space

  Megtekintettem a “Ha megmented a világot…” c. jól ismert klip filmjének második részét.
  Háááááááááát…… csak én éreztem úgy hogy kicsit túltolták? Vagy csupán megint csak beszívtam a trélert és mást vártam, mint ami végül lett? 🙂

  Viszont a Punisher-t is sikerült letolni. Az nem okozott csalódást. 🙂
  És most hallottam erről a Godless c. Netflix sorozatról. Lehet, hogy abba is belenézek.

  • Ez a punisher akár jó is lehetett volna. Minden klappol, de marhára elcsépelt a story.

   • Én egy hete a 3. rész felénél vagyok egy hete, egyszerúen nem csúszik beljebb, izé tovább… :/

    • Engem is csak az akció jelentek érdekeltek belőle, semmi más. Pontosan az és pontosan úgy történik minden, ahogy az elején megjósolja az ember. Se csavar, se történet, se Marvell faktor. az akció viszont nagyon jó és végre van (soksok)vér+belek+meg szemkinyomás!! De nagyon vártam, hogy vége legyen.

   • Space

    Valóban, de legalább hiteles volt. Az elején nem volt szimpatikus a színész, de végül rájöttem, hogy elég jól játszotta a karaktert. Ellenpéldának lásd Iron Fist.
    Mondjuk amennyi sebesülést elszenvedett és túlélt, az egy kicsit sok volt. 🙂 És hát Marvel filmtől szokatlan módon volt benne vér meg erőszak bőven.

  • Space

   Update:
   Godless: kivitelezés szokásos, igényes Netflix minőség; sztoriban semmi extra, szokásos western.
   Ha valaki szereti a műfajt annak biztosan tetszeni fog. Nekem közepesen érdektelen volt.

   • Bepróbálok egy pilotot…

 • Red13

  Amennyire jól indult a Discovery(első 3 rész alapján) és amennyire oda voltam érte, most a 9. rész megtekintése után úgy döntöttem, hogy én ezt nem folytatom. Nem vagyok Star Trek fan, így nem érzem úgy hogy nekem ezt már csak a mihez tartást végett is néznem kéne. Van annyi sorozat, könyv, film, videojáték amire inkább pazarlom azt a heti 45 percet. Egyébként nálam az antennás rész vetette el a sulykot. Anno az rtlklubbon ment valami dinós sorozat, aszem Elveszett Világ vagy valami hasonló volt a címe, na az a 8. rész kb. ezen a szintjén mozgott, csak legalább ott volt egy csöcsös szőke csaj, akire lehetett nyáladzani. Ebben a sorozatban még egy jó nő sincs….

  • Kb. ugyanígy érzek – sztem ez már lejött az adásokból is. Monnyuk én tovább fogom nézni, a miheztartás végett. 🙂
   Jó nő, meg van, csak férfinevet kapott, és nem jó nő!
   Eccóval… 15 évük volt, és EZT kaptuk. Haljanak meg mind!

 • MRCK3000

  Közben a NatGeós Mars is megjelent a Netflixen, meglepődtem kicsit, hogy már tavalyi sorozat, látta már valaki, érdemes megnézni?

  • Norbert Bokor

   ez melyik, az az 5-6 reszes feldoku, mikor interjuk meg jatekfilmes reszek vannak vegyesen az elso emberes Mars-missziorol?
   mer’ az szerintem kimondottan fasza 🙂

   • MRCK3000

    Az, akkor rálesek.

 • Norbert Bokor

  Enemy Territory, de jo is volt…
  a Zasszony csak ugy hivta hogy “nidemedik” 😀

  • Még mindig az!

 • Norbert Bokor

  nem ehhez az adashoz kapcsolodik, de ugy altalaban sci-fihez igen 🙂

  http://www.gregegan.net/ESSAYS/NISF/NISF.html

  ja, es emliti benne (dicsero szavakkal) az altalam korabban ajanlott Primert is 😀

  • Volt egy adásunk pár hónapja, amiben Greg Egan Axiomaticjét (vagy: Novellák) vettem elő. 🙂
   Az Interstellarral kapcsolatban egyet értek az íróval. Köszi a megosztást, érdekes iromány.

   • Norbert Bokor

    szerintem ott meg pont nem tartok (most jarok a 90. resznel, plusz ahogy jonnek ki az uj reszek azokat is hallgatom :D)

    en a Karantent es a Diaszporat olvastam tole (utobbival regota szemeztem, de talan Morgi volt aki egy regebbi musorban nagyon ajanlotta es annyira meghozta a kedvem hogy neki is alltam es gyorsan vegigtoltam, brutal jo!)

    • Kérdésem, hogy mennyi ideig tartott? :p Asszem, az volt, amibe féltem belekezdeni a mérete miatt.

     • Norbert Bokor

      Marmint a Diaszpora? varj, megnezem molyon 😀
      Hm, a moly alapjan harom hetig, en ugy emlekszem ennel azert kevesebb ideig olvastam, bar az elso kb. harmadanal/negyedenel tenyleg belassultam, az kevesse volt erdekes.
      Nem art azert hozza ha van egy minimum hatarozott erdeklodes a matek/fizika/csillagaszat fele (bar ahogy eszrevettem, Nalatok ez nem hianyzik), Egan irasain nagyon latszik hogy a foszernek nagyon eros tudomanyos alapjai vannak, es ezt gyakran az olvasotol is elvarja valamilyen szinten 😀

      • Vagyis: #scifi! 🙂

       • Norbert Bokor

        azaz, 100% hard scifi

 • Norbert Bokor

  Most jutottam el ahhoz a reszhez ahol Kina novekvo globalis gazdasagi befolyasarol beszeltek.
  Valahogy olyan ismerosnek tunik, mintha valamilyen sorozatban lattunk volna mar olyat hogy Kina atvette a vezeto nagyhatalom szerepet.
  Hol is volt, hol is volt… csak nem a FIREFLYBAN? 😀

  • Psszt, ne zavard meg Flasht azzal, hogy a Firefly jó! :p

 • Norbert Bokor

  Meg egy megjegyzes Chev temajahoz a vegerol:
  Sosem ertettem ezt az orult paranoiat. Tegyuk fel hogy a facebook ‘latja’ a beszelgeteseidet (eddig ennek egyebkent SEMMILYEN nyoman nem lattam SOHA, sosem volt meg olyan hogy messengeres beszelgetes utan ahhoz kapcsolhato reklamot lattam volna, ellentetben pl. a guglis keresesekkel). ES? Mi van akkor a faszbuknal egy algoritmus vagy egy Rashid latja hogy te megbeszeled a haverokkal hogy delutan elmentek sorozni?

  A Skype meg szerintem a legszarabb chatprogram amit az utobbi sok evben hasznaltam. Fent van par gepemen es a telefonomon is, de rengeteg vele a problema. Azt peldaul keptelen ertelmesen kezelni hogy tobb eszkozon be vagyok loginolva. Rendszeresen offline-nak mutat mikor be vagyok lepve. A Linuxos kliens a multkor kozolte hogy o mar nem hajlando tovabb mukodni, megszunt a tamogatas.
  Ja es a Microsoft (aki evek ota a Skype tulajdonosa) az a ceg, akirol sokszor kiderult hogy adatokat kuldozget a userrol a kozpontba, gyakran meg akkor is hogyha ezt direkt letiltod 🙂

  Amugy ha reklamoknal felhasznaljak az infot pl hogy mit kerestem az kevesse zavar. Inkabb olyan reklamokat nezegessek ami potencialisan erdekel (ha egy olyan termeket tol elem ami megtetszik, ugyis onnan veszem meg ahol a legolcsobb, nem onnan ahonnan a reklam jon), mint tamponokat meg tehenszarkomposztalot.

  • Argh.
   Beszélgessünk el 10 év múlva. 😀

   Nade. Egyrészt attól, hogy nálad nem jelennek meg ilyen reklámok, még nem biztos, hogy ez másnál is így van. Épp itt mondtam, hogy minálunk meg de. 🙂
   Másrészt, nem, a gond nem az, hogy megfigyelnek, és Rashid (miért pont ezt a nevet választottad? :p) látna bármit is. Nem látja, egyikünk sem annyira fontos, hogy bárki is konkrétan az ő üzeneteit nézegesse.

   A probléma ott van, hogy ha fogsz egy random embert a világ nyugati felén (soroljuk ide Magyarországot is egy pillanatra), és megkérdezed, hogy ha használ IM alkalmazást, mit használ, illetve, ha “használ” közösségi médiát, akkor melyiket, a számok alapján a facebook (+messenger+insta+whatsapp+fenetudja) toronymagasan vezet, elnyom minden mást.
   Nem azért, mert jobb, hanem, mert ekkora tömeg és pénz áll mögötte.
   Erre mondhassa a zember, hogy “naésakkor mi van, elég jó”, de a facebook addig nem fog megállni, amíg teljes lefedettséget nem ér el. Sans Kína és Oroszország, mert ők tudatosan tiltják ezeket, és a saját rendszereiket rakják oda a nép elé. (Amikről egy pillanatig sem állítom, hogy jobbak, de erről majd máskor.)
   Ha pedig kiszorított minden mást maga mellől, akkor mi lesz?
   Vessünk egy pillantást a YouTube-ra. Gyakran inkább YouBuffer… 🙂 Manapság de facto videómegosztó. (Nem, ne hozzuk fel a Vimeo-t, közelében nincs. Nem, a Twitch sem ér, mert egyrészt más kategória, másrészt felvásárolták. Ki is?)
   Anno volt konkurenciája a YouTube-nak, pl a SoapBox. Aztán nem volt. Mi van most?
   Az emberek meg ezerszámra hallgatják/nézik a videókat. A reklámok meg termelik a dollármilliárdokat a youtube-nak. Eddig tiszta sor, nincs vele gond, a consumer szempontjából hurrá. Viszont a google b.szik fizetni bármilyen értelmes pénzösszeget a videók alkotóinak. És most nem vérpistiről beszélek, aki sikeresen alkotott vmi jó kis cancert, és kapja a kattintásokat, hanem pl. a hivatásos zenészekről, akiknek az érdekképviseleti szervei évek óta hiába tépik a szájukat, hogy a google lassan tönkre teszi az ipart.
   A Google körberöhögi a zenészeket, akik nem tudnak mit tenni, ki vannak szolgáltatva neki. Ha nem teszik fel a videóikat a YouTube-ra, akkor nem szereznek elég ismertséget. Ha felteszik, akkor boldog-boldogtalan hallgatja őket, ami in turn k.va sok pénzhez juttatja a google-t, aki viszont nem hajlandó ennek az ezrelékét sem átutalni azoknak, akiken meggazdagodott.
   Erre persze lehetne mondani, hogy dehát a szabályozás rossz, a google meg kihasználja (egyébként igen, tudatosan mentek rá erre a safe harbour dologra), de nem csinál semmi rosszat. Viszont ezt a logikát követve sok más monopóliumra törekvő céget fel lehetne menteni, aztán YOLO, lesz, ami lesz.
   A dolog per pillanat ott van elakadva, hogy a google-nak már akkora a befolyása, hogy kilobbizza a kulisszák mögött, hogy a szabályozást ne módosítsák, és a profit érdekében kihasználhassa a szerzőket. Értemén, hogy tök jó, hogy ott a zene, rákattintok, ingyen hallgatom, de tegyük az agyunkra a kezünket, jól van ez így?

   Szóval a fb hasonlót követ el, csak másik fronton. Első körben az a probléma, hogy… nézzünk rá, miből szerzi a pénzét a facebook. http://www.visualcapitalist.com/chart-5-tech-giants-make-billions/ 97% reklámokból jön be. (A Google meg 88%. Következtetés: ha mindenki bekapcsolná az adblockot, ez a két cég tönkremenne. :D) Ezt nem a mi zsebünkből veszi ki, hanem a hirdetőkéből. Viszont ahhoz, hogy nekik el tudjon adni minket (merugye a hirdetők gyakorlatilag a célcsoportok adatait veszik meg), ahhoz többet kell tudnia rólunk.
   Ez az a része, amire legyinthet az ember, hogy “én nem vagyok érdekes”, vagy “mit érdekel, ha tudja, hogy merre járok. kivel mit csinálok”. Oké.
   Csakhogy ma már pontosan látni, hogy hova vezet ez a nagy profilozás, amit kétmilliárd emberen végeznek.
   – Filter bubble-ök. Azt kapod, amit látni akarsz, nem azt, ami mondjuk a) igaz, b) gondolkodásra késztetne.
   – A facebook készakarva hat rád. Néhány éve végeztek egy kísérletet. Erről tudunk, viszont 100%, hogy nem ez az egyetlen, mert senki nem kontrollálja őket.
   – Célzott dezinformálás. Eredmény: Trump, Brexit, most meg épp a net neutrality kapcsán áll a bál.
   Rendben, hogy téged lehet, hogy egyik sem érint közvetlenül, de gondold el: te egy olvasott, tájékozott ember vagy, aki tudja, hogy agyf*sz kilépni az európai közösségből. Elmész szavazni a Brexit ellen. Viszont az ország felét orosz pénzekből a feed tetejére nyomott hazugságokkal bombázza a facebook. ilyen-olyan okokból elhiszik, nem néznek utána, az ismerőseiktől is ezeket látják megosztva (ismét a fentebb említett filter bubble, meghát lásd még a google “ideological echo chamber”-e is hova vezetett…), és elhiszik. Szavaznak, és a te életedet rontják el.
   A facebook hamis híreket terjeszt, nincs olyan törvény, ami alapján a körmére lehetne nézni, és teszi mindezt ennek teljes tudatában, bárkitől elfogadva a pénzt, hogy félretájékoztassa az embereket. Ha ezt mondjuk te teszed, oké, meggyőzől két embert, naddolog… Ha viszont ezt az a hálózat teszi, ami 2 milliárd embert “köt össze”, és aminek nincs vetélytársa, akkor azért fel kell tenni a kérdést, hogy jóra vezet-e ez.

   És tovább víve: hogyan tudhat a legtöbbet a gondolkodásunkról, preferenciánkról? Ha irányítja ezeket. Nem tudja megtenni? És ha rajta (a facebookon) keresztül kapunk meg mindent? Nem csak információról, hírekről beszélek, hanem pl. épp ma jött ki egy jelentés, ami szerint a SN-ökön történő vásárlások fele-kétharmada idén a facebookon ment végbe. De az információ a legkeményebb része.
   Egy korábbi adásban már említettem, hogy milyen mézesmadzaggal próbálja beterelni a nyomtatott- és e-sajtót a saját karámjába. Jelenleg még megteheted, hogy azt mondod, hogy nem a facebookon olvasod el a híreket, hanem előfizetsz egy megbízható újságra. Azonban néhány éven belül ezek a ma még függetlenek is lehet, hogy a facebookon keresztül fognak működni, mert nagyobb közönséget érHETnek el, vagy éppen könnyebben tehetik ezt. Csakhogy
   – közben a bevételük x%-a a facebookhoz fog vándorolni. Ez alapból oké, üzlet, viszont mivel nincs, nem lesz alternatíva, a facebook csavarhat egyet a feltételeken, és mindenkinek le kell nyelnie, nincs választásuk.
   – a facebook úgy helyezi előre/hátra a feededben a cikkeket, ahogy akarja, és nincs ráhatásod. Pl. előnyben részesítheti azokat a lapokat, amik fizettek neki ezért. Az, hogy neked mi a jó, le van ejtve. Plusz az előtérbe tolt hírek kapcsán lásd még: Trump, Brexit… 🙂
   – a facebook kénye-kedve szerint letilthat cikkeket. Zuckerberg meghágott egy csapat cserkészlányt? Nagy ügy, kiszűrik a feedekből az erről szóló cikkeket. Persze, ilyen sose történne… 🙂 De pl nem rég a karibi katasztrófával reklámozta a vr-szemüvegeit. Vhogy nem lett belőle akkora felháborodás. Ahogy pl. a googlememoról is kussolnak, pedig agyf*sz sztori, és még nincs vége. Csakhát ha azokról kezdenek rossz hírek keringeni, akik meg tudják mondani, hogy a nép mit olvashat, akkor ne lepődjünk meg, ha nem találunk túl sok felkapott hírt. Senki nem ellenőrzi, hogy milyen algoritmusokkal dolgoznak. Ne gondoljuk már, hogy egy profitorientált cég nem használja ki a hatalmát pl. erre. (Egyébként a google-ről anno már bebizonyosodott, és az EU keményen meg is büntette – csakhogy a törvények alapján megítélhető büntetést röhögve kifizetik, és ennyi.)

   Szóval értemén, hogy egyszerű használni a messengert, és #mibajlehet, de nem a messengerrel van a gond. (A f*szt nem, azzal is. :D) A gond ott van, hogy ilyen monopolitsztikus szolgáltatásokra építjük fel a világot, és puszta kényelemből engedjük, hogy egyre nagyobbra nőjenek. A gond az, hogy a messengernek (+whatsapp, merugye az is facebook) nincs igazi konkurenciája, és ha minden szomszédod azon keresztül tájékozódik majd 10 év múlva, akkor lehetsz te akármilyen erősokosügyes, az lesz, amit a facebook által befolyásolt többség mond.
   Annyira lenne szükség, hogy egyrészt kontrollálják ezeket a cégeket, felelősségre vonhatóvá tegyék őket, másrészt, hogy legyen alternatívájuk, ami miatt nem (csak) a saját profitjukat szem előtt tartva mennek előre, hanem kénytelenek lennének versenyezni érted, mint fogyasztóért. Az egész kapitalizmus a szabad versenyre lett kitalálva, ezek a cégek meg a méretüknél fogva képesek korlátozni a versenyt, aminek igenis mi, felhasználók, fogyasztók látjuk a kárát. Per pillanat ez nem verseny, hanem egy szemünk előtt valóra váló disztópia.

   Deeee, utánagondolva, ha azt mondod, hogy nem érted a dolgot, és őrült paranoiának nevezed, akkor szerintem felesleges bármit is beszélni erről, mert ilyen pozícióból nem foglak (és persze nem is akarnálak) meggyőzni. Mint mindennél, ezzel is inkább elgondolkodtatni akarjuk a hallgatókat – nem mi mondjuk meg, hogy hogy működik a világ (mégha a nagy arcból esetleg így is néz ki :D), csak elmondjuk, hogy szerintünk xy film milyen ésatöbbi. Mindenkinek van saját gondolkodása, feltételezései. Nem mondom, hogy amit fentebb leírtam, az úgy van, de én úgy gondolom, hogy nagyrészt igaz lehet. Ha barki szerint nem, rendben, menjünk tovább, ettől még egyet tudunk érteni ezer más dologban. 🙂


   Főleg azokban, amikről a facebook mindkettőnknek ugyanazt mondtaáááááá, nem bírtam kihagyni. :DDD

   (A Skype-ra annyit reagálnék, hogy én több eszközön használom, Linuxon a webest, és nincs semmi gondom. Tudom, hogy téged ez nem segít ki, de megintcsak az van, hogy nekem meg a gchat, vagy mi okoz agyf*szt, neked /másnak meg az működik jól… Flashnél pl kiderült, hogy az ISP-je b.szott el vmit anno, azért voltak Skype gondjai. Namostakkor…? :/)
   (Also, egy órát szántam ennek a kommentnek a megírására, szóval remélem, értékeled, hogy mennyi időt fektetek belétek. :D)

   • Norbert Bokor

    Huha, ekkora monstre kommentre nem szamitottam, most emiatt nem jut idom az uj adas meghallgatasara 😛

    Na de ha mar igy beindult a tema, akkor csapjunk a lovak (illetve amilyen ido most odakint van, tauntaunok) koze.

    Igen, IM-ben a Messenger jelenleg vezeto pozicioban van (illetve holtversenyben a Whatsuppal, de az meg ugye szinten FB :D. Social mediaban szinten a FB az elso.
    Ezt onmagaban nem latom problemanak. Amikor en nekialltam neten masokkal kommunikalni, akkor az email mellett az ICQ volt a nyero, mindenki azt hasznalta (meg IRC-t). Aztan jott az MSN, olyannyira ment hogy meg celhardverem is volt ra 😀 (jo, azert mert fillerekert meg lehetett venni, es lehet ra Linuxot applikalni, de ez mar nagyon OFF). Utana jott a Skype-os idoszak. Most eppen a Messenger a nyero.
    Szerintem ezt a folyamatot a piac (es maguk a termekek) alakitottak ki. Ha jon valami ami jobb, vagy legalabbis jobban eltalalja hogy mi kell a usernek, akkor az tarol. Jelenleg a Messengernel en sem tudok jobbat (bar annak is van hibaja boven). A ceges Slack, az egyetlen ismeros miatt ugy-ahogy hasznalt Skype nalam mind szar, es nevetseges problemaktol szenved.
    Jelenleg ha valakivel chatelni akarok akkor a Messengert valasztom, ket okbol:
    – mukodik. Akar telefonon, akar szamitogepen hasznalom, megkapom az uzeneteket, tudok ra valaszolni, rendesen mukodik az ertesites, stb
    – a legnagyobb esellyel lesz az illetonek Messenger accountja. Ha azt mondanam hogy beszeljunk Skype-on, Whatsupon, Discordon, Slacken, stb, akkor jo esellyel csak nezne ram hulyen hogy mirol beszelek.
    Szoval en sokkal inkabb termeszetes kivalasztodast latok a hatterben mint gazdasagi/politikai manipulaciot (nem elfelejtve persze hogy a FB mogott allo hatalmas penztomeg hatalmas fegyverteny, mar csak a marketing miatt is). Ezert nincs pl. a Google-nek ertelmes social mediaja, pedig NAGYON akartak (lasd Orkut, Google Plus, vagy a Microsoft probalkozasa, csunyat bukott az osszes), es penzben sem volt hiany.

    A Youtube-os problemakkal egyetertek. Ezzel sajna eleg gyakran szembesulok is, pl. mikor a nagy kedvencem Szirmai Gergelyt szopatjak azzal hogy leveszik a videoit mert van benne reszlet a trailerbol :S
    Huha, ekkora monstre kommentre nem szamitottam, most emiatt nem jut idom az uj adas meghallgatasara 😛

    Na de ha mar igy beindult a tema, akkor csapjunk a lovak (illetve amilyen ido most odakint van, tauntaunok) koze.

    Igen, IM-ben a Messenger jelenleg vezeto pozicioban van (illetve holtversenyben a Whatsuppal, de az meg ugye szinten FB :D. Social mediaban szinten a FB az elso.
    Ezt onmagaban nem latom problemanak. Amikor en nekialltam neten masokkal kommunikalni, akkor az email mellett az ICQ volt a nyero, mindenki azt hasznalta (meg IRC-t). Aztan jott az MSN, olyannyira ment hogy meg celhardverem is volt ra 😀 (jo, azert mert fillerekert meg lehetett venni, es lehet ra Linuxot applikalni, de ez mar nagyon OFF). Utana jott a Skype-os idoszak. Most eppen a Messenger a nyero.
    Szerintem ezt a folyamatot a piac (es maguk a termekek) alakitottak ki. Ha jon valami ami jobb, vagy legalabbis jobban eltalalja hogy mi kell a usernek, akkor az tarol. Jelenleg a Messengernel en sem tudok jobbat (bar annak is van hibaja boven). A ceges Slack, az egyetlen ismeros miatt ugy-ahogy hasznalt Skype nalam mind szar, es nevetseges problemaktol szenved.
    Jelenleg ha valakivel chatelni akarok akkor a Messengert valasztom, ket okbol:
    – mukodik. Akar telefonon, akar szamitogepen hasznalom, megkapom az uzeneteket, tudok ra valaszolni, rendesen mukodik az ertesites, stb
    – a legnagyobb esellyel lesz az illetonek Messenger accountja. Ha azt mondanam hogy beszeljunk Skype-on, Whatsupon, Discordon, Slacken, stb, akkor jo esellyel csak nezne ram hulyen hogy mirol beszelek.
    Szoval en sokkal inkabb termeszetes kivalasztodast latok a hatterben mint gazdasagi/politikai manipulaciot (nem elfelejtve persze hogy a FB mogott allo hatalmas penztomeg hatalmas fegyverteny, mar csak a marketing miatt is). Ezert nincs pl. a Google-nek ertelmes social mediaja, pedig NAGYON akartak (lasd Orkut, Google Plus, vagy a Microsoft probalkozasa, csunyat bukott az osszes), es penzben sem volt hiany.

    A Youtube-os problemakkal egyetertek (bar nem egeszen ertem, hogy jon ide :D). Ezzel sajna eleg gyakran szembesulok is, pl. mikor a nagy kedvencem Szirmai Gergelyt szopatjak azzal hogy leveszik a videoit mert van benne reszlet a trailerbol :S
    Mondjuk videomegosztobol en nem nagyon emlekszem arra hogy ertelmes, valodi alternativaja lett volna a Youtube-nak valaha is.
    Hogy az eloadok mennyi penzt kapnak, nem tudom. En raktam fel egy-ket videot amirol azt hittem hogy soha senki nem fogja megnezni, de kivancsisagbol/tesztelesnek engedelyeztem a reklamokat, aztan par ember megnezte, nehany forintocskat meg kaptam is a reklamok utan, en voltam a legjobban meglepodve 😀
    Amugy ha mar zene, gyorsan megutaltam a Youtube-on valo zenehallgatast a reklamok miatt. Most inkabb fizetek nehany eurot havonta a Deezernek (vagy regebben a Spotify-nak), igy annyi zenet hallgatok amennyit akarok, hirtelen beleuvolto reklamok nelkul. Hogy ebbol az eloado mennyit kap, nem tudom, de gondolom jobban jar mint a Tecso”-vel 🙂

    Azok a cegek akik a usereknek ingyen biztositanak szolgaltatast, jellemzoen a reklambol elnek (es most ne eroltessuk nagyon a “te vagy az aru” vonalat, mer’ akkor sosem lesz vege a threadnek :D). Ezzel nekem semmi problemam, ugy fogom fel hogy en a reklamok elviselesevel fizetek a szolgaltatasert. Jo pelda erre mondjuk a Prohardver, akik neha (par evente egyszer) meg is jelentetnek egy cikket, tudatositando az olvasokban hogy a reklambol elnek, es aki adblockert hasznal az az o zsebukbol huzza ki a penzt (vagyis nem fizet az oldalert a reklam elviselesevel, mondhatni “lopja” a szolgaltatast). Szoval ha mindenki bekapcsolna az adblockert akkor nem csak a facebook es a google menne tonkre, hanem szinte minden oldal, portal ami a reklambevetelbol tartja el magat. Vagy Te fizetnel pl. havonta X osszeget hogy nezegethesd mondjuk az index.hu-t? (btw, a Prohardveren van ilyen lehetoseg, kis osszegert elofizethetsz, akkor nem latsz reklamot)
    Egy kis kitero: van egy motorkolcsonzo vallalkozasom, ahol nyilvan fontos a reklam. Eloszor facebookon probalkoztam, de gyorsan kiderult hogy baromira nem eri meg, azota csak google reklam megy, es tokeletesen mukodik, miutan jol belotte az ember 🙂

    Celzott reklamok: ahogy feljebb mar irtam, inkabb olyan reklamokat toljon az arcomba ami potencialisan erdekel, mint olyasmi ami baromira nem. Arra ott a TV, facebookon nem akarok koromgomba- es intimbetet reklamokat nezegetni (mondjuk TV-ben sem, de ott meg amugy sem nezek reklamot :D).

    A manipulacios marketing mar mas kerdes.
    Egyreszt a “facebook hamis hireket terjeszt” az hulyeseg. Nem “a facebook terjeszti”, hanem legfeljebb a facebookot mint kozvetito kozeget felhasznalo ‘otletgazda’. Igy a facebook siman csak egy kommunikacios csatorna, ugyanugy mint dicso kormanyunk brutalisan manipulativ oriasplakatjai meg tv-spotjai. Politikai celu reklam, manipulacio mindig is volt es valoszinuleg mindig is lesz, nem ertem a facebookot (vagy mas hasonlo, reklamkozvetito kozeget) miert kellene kiemelni, mitol lesz rosszabb mint mas formaja ugyanannak a manipulacionak. A “userek” ugyanugy ossze tudnak veszni egy facebook-post alatt mint ahogy haboruztak egymassal az oriasplakatok alatt/elott.
    Igen, a facebook terjeszti a fizetos reklamokat, akkor is ha olyasvalaki kesziti azt a reklamot akit Te vagy en nem szeretunk. Ha beleszolna, es azt mondana hogy “ezzel a propagandaval nem ertek egyet, ilyen reklamot nem vallalunk” akkor meg azert torne ki a hiszteria, hogy milyen jogon foglal allast politikai-kozeleti kerdesben egy kozonseges reklamhordozo felulet.
    Egyebkent a facebook pont hogy kezd fellepni az alhirek, tevhirek terjesztese ellen, aminek nagyon orulok, remelhetoleg eltunnek, vagy legalabbis visszaszorulnak majd a “tudnodkell info”, “mindenegyben blog” es hasonlo idiotagyujto oldalak.

    Hirek: az megintcsak nem igaz hogy “a facebook” hozna a hireket. Igen, nagyreszt facebookRol tajekozodom, de nem a facebookTol. Fel vagyok iratkozva egy csomo hirportalra, amiket facebookon egymas mellett/alatt egyszerre latok, igy legtobb esetben ugyanazt a hirt, esemenyt tobb oldalon, tobb nezopontbol is latom. Gyakran kimondottan erdekes latni hogy ugyanazt a mondjuk politikai hirt hogyan talalja a 444, az alfahir meg a hvg 😀
    Itt a facebook megint csak kozvetito kozeg, nem pedig a hir, a cikk eloallitoja.
    Nyilvan van “hatalma” szurni a feedet, de erre meg annyi a valasz hogy nyitott szemmel kell hozzaallni, plusz valamilyen szinten testre is szabhatod.

    A fentiek alapjan ugy tunhet hogy “vedem” a facebookot, ami tok messze all a valosagtol 😀
    A brutalis penzugyi hatter nyilvan rengeteg mindenre ad lehetoseget, amit ki is hasznalnak (nyilvan, hiszen profitorientalt ceg), ok sem szentek. De nem is ok maga az ordog, a satan akik ugy manipulaljak az egesz vilagot ahogy akarjak. Ez foleg jol latszik azon, ahogy elbukik a konkurrencia (pl. social mediaban a Google, hiaba oltek embertelen penzeket bele – a userek valasztottak, a google megszopta).

    Szerintem a legtobb amit igy a 21. szazad elejen egy gondolkodo internet-user tehet hogy probal gondolkodva hozzaallni ahhoz amit lat, tobb oldalrol megvizsgalni egy adott kerdest, aztan ugyis kialakit valami olyan velemenyt ami hozza kozel all.

    Szoval a fenti kisregenyem lenyege nagyjabol az, hogy a facebook is csak egy kozvetito kozeg, amit feleslegesnek tartok demonizalni, es attol hogy az “arcomba tol” valamit, azt meg nem fogom igaznak tekinteni. Ugyanugy, ahogy azonnal elkapcsolom a tv-t mikor jon az idiota fideszes partpropaganda, mert tudom hogy csak felbasznam rajta az agyamat, es nem nezem atszellemult vigyorral bologatva hogy “ooo igeeeen, hat mar ezt is tudjuk, nem is gondoltam volna!”

    • A szirmais megjegyzésed után azt hiszem, legfeljebb egy “barátságos” boxmeccsen találkozhatunk legközelebb. :p 😀

     Nade. Szerintem kicsit elbeszélünk egymás mellett.

     Igen, régen is voltak más IM eszközök, amik aztán eltűntek, de azért ne menjünk már el amellett, hogy eltelt 15+ év azóta, és fordult egy nagyot a világ. Akkoriban az ICQ szám a világ nagy részének max fejvakarást okozott. Ma, ha az átlagember találkozik vki újjal, jó eséllyel felveszi facebookon, és meg sem fordul a fejében, h pl felhívja, vagy smst küldjön neki. Az IM egy nice to have valamiből musthave lett, és emiatt ma már kihatással van az életünkre, nem úgy, mint akkoriban. Innentől nem mindegy, hogy mit használunk, és hogy van-e alternatíva.

     Emellett ott van az is, hogy pl az IRC szervereket jobbára egyetemi/magán pénzből tartották fent, épp azért, hogy legyen egy kommunikációs lehetőség. Az ICQ (emlékeim szerint) és az MSN/Live Messenger tök egyértelműen próbálta monetizálni, hogy használják: volt rajtuk egy reklámcsík. A facebook appok ettől jelenleg mentesek, ami UX szempontból, ugye, jobb, inkább azt választja az ember.
     Ámde éppen tegnap jött szembe a hír, hogy a facebook nem hajlandó kommentálni a jelenleg belső tesztelés alatt álló, de kiszivárgott messenger-verzióját, amiben a facebookon reklámozó cégek közvetlenül messengeren kereshetnek meg téged. (Botokkal, vagy akár élő emberrel.) Magyarul lassan ott tartunk, hogy a facebook egész egyszerűen azért, mert mindenki használja, megteheti, hogy nem egy reklámbannert rak a messengerre, hanem a kontaktjaid közé berak reklámokat. És ne gondoljuk, hogy jaj, majd biztos lesz egy tab az igazi ismerősöknek és egy a reklámbotoknak, mert elég megnézni, hogy a korábban kikapcsolható “daycardok”, amik csak a helyet veszik el, ma már kötelezően ott vannak az app tetején, és nézni KELL őket. (Gondolom, vmi snapchat feature-t másoltak.)

     “- a legnagyobb esellyel lesz az illetonek Messenger accountja”. Pontosan! És nincs alternatíva, nincs egyetlen olyan másik rendszer se, amire áttérhetnél kb mindenkivel, ha pl a facebook úgy dönt, hogy mostantól betilt bizonyos szavakat. (#googlememo :p) Erről beszélek.

     A google-lel kapcsolatban még: érdekes volt látni, hogy 5+ éve hogyan vesztette el minden innovációs képességét a google is. Megpróbálta lemásolni a twittert a Buzz-zal. Becsukta. A facebookot a Plusszal. Van még? 😀 Az utolsó jó próbálkozása a Google Wave volt, aztán azt is lelőtték. Azóta kb csak termeli a pénzt, felvásárolja az innovátorokat, és nekiáll monetizálni őket. 0 fejlesztés.

     A Youtube-nak volt értelmes alternatívája, csak abban az időszakban, amikor még eleve ezek annyira újak voltak, hogy nem jutottak be a köztudatba.

     “ugy fogom fel hogy en a reklamok elviselesevel fizetek a szolgaltatasert” – ez az, ami nem igaz. Ahogy az előző kommentben is kifejtettem, nem azzal fizetsz, hogy elviseled, hogy belevillogjon az arcodba valami. Ahhoz, hogy “a megfelelő valami” villogjon az arcodba, arra van szüksége a cégeknek, hogy profilozzanak, és ez ahhoz vezet, hogy: lásd a felsorolást az előző kommentben, nem írom le megint.

     “Vagy Te fizetnel pl. havonta X osszeget hogy nezegethesd mondjuk az index.hu-t?” – ez most kb olyan kérdés, mint a nemzeti konzultációkban lévők. 😀 Persze, hogy nem! De más, értelmes hírportálnak fizettem, szóval tulajdonképpen igen.

     “Igen, a facebook terjeszti a fizetos reklamokat, akkor is ha olyasvalaki kesziti azt a reklamot akit Te vagy en nem szeretunk.” – erről szó nem volt! Mármint egy szóval nem mondtam, hogy baj az, ha pl konkrétan Trump tolna egy reklámot a saját pénzéből. Ez van, megfizette. Ha a reklámban konkrétan, ellenőrizhető módon hazudik, és ez eljut x millió emberhez, az már gond.

     “Egyebkent a facebook pont hogy kezd fellepni az alhirek, tevhirek terjesztese ellen, aminek nagyon orulok, remelhetoleg eltunnek, vagy legalabbis visszaszorulnak majd a “tudnodkell info”, “mindenegyben blog” es hasonlo idiotagyujto oldalak.” – komolyan? 🙂 Amit a facebook csinál, az a nesze semmi, fogd meg jól tipikus esete. A probléma nem a tudnodkell infóval, meg hasonlókkal van. Ezeken kedves kis trollok tolják a hülyeségeket a hiszékenyek agyába. Ki lehet szűrni őket. (De nem fogják nagyon, mert nagy forgalmat generálnak, és a nagy forgalom sok reklámmegjelenítési lehetőséget jelent a facebooknak.) A gond a célzott álhírekkel van. Az oroszok felhúznak 100+ “infopontru” weboldalt, teletolják egymásra linkelt kontenttel, és amikor épp kampány van, akkor a fake usereik elkezdik belinkelni ezeket a falukra. Más, igazi userek majd átveszik a linkeket, és terjed a dolog futótűzként. Amint a facebook letilt/lejjebb sorol egy ilyen oldalt, a botok/fake userek a helyébe léptetnek egy másikat, ennyi. Ez egy háború, és kevesebb pénzből ki tudják hozni a támadást, mint, hogy építenének egy darab tankot.

     Az, hogy te, személyesen több hírportált is olvasol a facebookon keresztül, derék dolog, de ahogy korábban leírtam, nem azzal van a baj, aki tájékozódik, hanem aki hagyja, hogy tájékoztatják – és ők a többség, emiatt pedig hatással lesznek a te életedre is.

     “A brutalis penzugyi hatter nyilvan rengeteg mindenre ad lehetoseget, amit ki is hasznalnak (nyilvan, hiszen profitorientalt ceg), ok sem szentek.” – de megint elmondanám, hogy a kapitalista felfogás addig jó, amíg van verseny, a facebook térfelén meg már nincs. Innentől pedig a szabályok meg nem változtatása nekünk rossz.

     “De nem is ok maga az ordog, a satan akik ugy manipulaljak az egesz vilagot ahogy akarjak.” – nem is ezt állítom, bár tegyük hozzá, hogy a korábban említett kísérletük pont azt bizonyítja, hogy de, meg tudják tenni. A teljesen nyílt befolyásolásnak nem lenne értelme, nem így fogják csinálni, mert az ellen lehet lázadni. Apró kis lépések, annyi kényelmetlenség, amennyit még lenyel az ember. Aztán, amikor megszokták, jön a következő. Ha nem hiszed, mutatok egy országot, ahol 7 éve folyamatosan tesztelik és emelik az emberek ingerküszöbét, és sajnos sikeresen.

     “a userek valasztottak, a google megszopta)” – de… de… *sigh* technológiailag nézve a Google Plus jobb volt, mint a facebook. A facebook konkrétan lemásolta a Circles feature-t (meg mást is, gondolom) a Plusból. Az emberek szimplán azért “választottak”, mert kényelmesebb volt a facebookon maradni, ott már többen voltak. Ez pont azt vetíti előre, amiről tépem a számat. Jön egy kihívó, _jobb_ feature-öket ad (holy shit, a google-t védem! :D), de a már nyeregben lévő monolit elnyomja. Az innovátor, ami jobb szolgáltatást adott, bezárja a kapuit, az a cég, amelyiknek meg több usere van de facto nyer, mert a userek nagy része nem gondolkodik el azon, hogy esetleg váltani is lehetne. Kényelmetlen.

     Az utolsó bekezdésedre pedig: értem, szóval elkapcsolunk a pártpropagandáról, és kész. Teljesen jó. Melyik párt is van kormányon két ciklus óta? Szóval akkor mit segít az, ha te, én, meg még néhányan elkapcsolunk, de közben milliók meg nem? És akkor idemantrázhatnám, hogy Trump, Brexit satöbbi. 🙁

     • Norbert Bokor

      Mi a baj Szirmaival? 😀

      En az IM-et nagyon szeretem, illetve kimondottan gyulolok telefonalni. Nalam vagy eloszoban, szemelyesen beszelek valakivel, vagy irasban. A telefonalas nalam olyan koztes dolog aminek kb csak hatranyat latom (tudom, kicseszett nyomorek mutans vagyok :D).
      A daycardok tenyleg eleg nagy felzudulast okoztak (konkretan kb mindenki utalta), aminek az lett az eredmenye hogy a facebook vissza is vette (a lite messengerben pl egyaltalan nem latszik, ha jol tudom a simaban igen, de sokkal kisebb meretben mint elotte, nem toljak ugy az arcodba).

      “ha pl a facebook úgy dönt, hogy mostantól betilt bizonyos szavakat. (#googlememo :p) ” – ez mar olyan szintu konteo az en szememben mint a “nemisvoltholdraszallas”. HA betilt bizonyos szavakat. HA betiltjak magyarorszagon a kiflit. HA kotelezo lesz mindenkinek rozsaszinu baseballsapkat hordani… Egyelore maradjunk meg a tenyeknel 🙂

      “Ahhoz, hogy “a megfelelő valami” villogjon az arcodba, arra van szüksége a cégeknek, hogy profilozzanak, és ez ahhoz vezet, hogy: lásd a felsorolást az előző kommentben, nem írom le megint.” – tolem profilozzanak. Ahogy irtam is, inkabb olyan reklamot toljon az arcomba ami erdekelhet, mint olyat ami baromira nem.

      “”Igen, a facebook terjeszti a fizetos reklamokat, akkor is ha olyasvalaki kesziti azt a reklamot akit Te vagy en nem szeretunk.” – erről szó nem volt! Mármint egy szóval nem mondtam, hogy baj az, ha pl konkrétan Trump tolna egy reklámot a saját pénzéből. Ez van, megfizette. Ha a reklámban konkrétan, ellenőrizhető módon hazudik, és ez eljut x millió emberhez, az már gond.” – dehogynem, pont errol volt szo. Azt serelmezed hogy a facebook olyan hirdeteseket terjesztett amik manipulaltak a kozonseget. De a facebook egy kozonseges hordozokozeg, ok nem fognak azzal foglalkozni hogy minden egyes hirdetes utan nyomozzanak, majd eldontsek hogy az o ideologiajukhoz passzol-e, vagy akar hogy a hirdeto hazudik-e. Ilyen erovel mondhatnak azt is hogy nem hirdethetem a motorkolcsonzomet naluk, mert nem szeretik a motorokat. NE legyen ilyen. Ugyanugy ahogy a TV csatornat sem kotelezheted arra, hogy minden naluk megjelent hirdetes utan nyomozzon, hogy peldaul a homeopatias cukorbogyo valoban kigyogyit-e a megfazasbol, vagy a csodalatos intelligens mosopor tenyleg kihozza-e a ruhabol a kavefoltot. Ha a hirdeto hozza a reklamot es fizet, ok megjelenitik.

      “A probléma nem a tudnodkell infóval, meg hasonlókkal van. Ezeken kedves kis trollok tolják a hülyeségeket a hiszékenyek agyába. Ki lehet szűrni őket. ” – szerintem meg nagy problema van veluk. Amikor az idiota anyuka nem engedi beadni a kanyaro elleni vedooltast a gyereknek, mert olvasta a mindenegyben blogon hogy autizmust okoz, aztan egy fel orszagot megfertoz a jarvany, akkor igenis baromi nagy problema.

      “nagy forgalmat generálnak, és a nagy forgalom sok reklámmegjelenítési lehetőséget jelent a facebooknak” – ezek a hoax oldalak semmi penzt nem hoznak a facebooknak, mert nem fizetett hirdetesekkent terjednek, hanem privat megosztasokon keresztul. Penzt a google-tol kapnak az o hirdeteseik megjelenitese miatt 😀

      “Az oroszok felhúznak 100+ “infopontru” weboldalt, teletolják egymásra linkelt kontenttel, és amikor épp kampány van, akkor a fake usereik elkezdik belinkelni ezeket a falukra” – igen, TOKELETESEN ugyanigy mukodnek a fent emlitett alhires oldalak. Ha ott elfogadod hogy a facebook nem allit nyomozobizottsagokat azert, hogy a cikkek valosagtartalmat ellenorizze, miert varnad el ezekkel az oldalakkal szemben? A facebook usernek megvan a joga ahhoz, hogy megossza amit akar. Te ezt a jogot elvenned tole azert, mert olyasmit oszt meg ami baromsag/felrevezetes/stb. Nyilvan ertem hogy miert, es egyet is ertek azzal hogy ne terjedjen a hulyeseg, de ez az elvaras irrealis. Ket modon lehetne ezt megelozni:
      – megtiltani a usereknek a szabad megosztast, es majd a ‘nagy testver’ eldonti hogy mit oszthatsz meg es mit nem. Ebbol nyilvan kurva nagy balhe lenne (jogosan).
      – hatalmas nyomozoapparatust felallitani, akik minden egyes megosztott link utan komplett nyomozast inditanak, felderitendo a mogottes valosagtartalmat. Ez nyilvan teljes technikai nonszensz.
      Egy harmadik irany az, amit a facebook jelenleg probal megvalositani, a userek bevonasaval a fake hirek kiszurese, minositese. Ez nyilvan messze van a tokeletestol, a hasznalhatosaga is csak reszleges, de megvalosithato, es idovel akar meg jol mukodo is lehet.

      ” nem azzal van a baj, aki tájékozódik, hanem aki hagyja, hogy tájékoztatják” – MINDENKIT tajekoztatnak. Aki ebben a vilagban el, az latja a reklamokat, az ujsagcimlapokat, hallja masok beszelgeteset, megy befele az informacio a fejbe. Azt mar ott belul kell eldonteni hogy minek mennyi hitelt adsz (es igen, sajnos a legtobben nem kepesek ezt ertelmesen megoldani).

      ” a kapitalista felfogás addig jó, amíg van verseny, a facebook térfelén meg már nincs. Innentől pedig a szabályok meg nem változtatása nekünk rossz.” – a facebook terfelen azert nincs verseny, mert VOLT verseny, es a facebook nyert 😀
      Mindig is gusztustalannak tartottam az amerikaban olyannyira divatos antitrust baromsagokat, hogy ha valaki jol all, akkor rugdossuk meg.

      “technológiailag nézve a Google Plus jobb volt, mint a facebook” – en probaltam hasznalni, sot, szeretni a plust, de nem sikerult. _nekem_ nagyon nem allt kezre. ettol persze lehet hogy van akinek az tetszett, szerette.

      “_jobb_ feature-öket ad (holy shit, a google-t védem! :D), de a már nyeregben lévő monolit elnyomja.” – ami azt illeti, a Googlenek elobb volt social media oldala mint a facebooknak 😀
      Konkretan az Orkut kb egy hettel elobb indult mint a Facebook 🙂

      “Melyik párt is van kormányon két ciklus óta?” – ez mar tenyleg brutal off, szoval csak annyit fuznek hozza hogy a kormanyunk “oka” nem (elsosorban) a propaganda, hanem az ertelmes alternativa hianya.

      • “En az IM-et nagyon szeretem, illetve kimondottan gyulolok telefonalni.” – nah, akkor egyet értünk, hogy az elsődleges kommunikációs forma már az elektronikus, ezért fontosabb ma erre figyelni, mint az ICQ idejében, és ezért nem mindegy, hogy ki birtokolja az IM piacot, és vannak-e ellensúlyok.

       Szavak betiltása – oké, feltételeztem, hogy a “#googlememo :p” elárulja, hogy direkt sarkítok, sry. 🙂 (A googlememo eredménye egy vállalaton belüli ideológiai tisztogatás kiszivárgása.)

       “tolem profilozzanak” – akkor megint a legelső kommentemre irányítanálak vissza, ahol leírtam, hogy _nem a profilozás a probléma_, ez csak a kezdete annak a folyamatnak, ami a tényleg rossz dolgokhoz vezet.

       “Azt serelmezed hogy a facebook olyan hirdeteseket terjesztett amik manipulaltak a kozonseget.” – nem. Egyrészt összemosod a hirdetés (=reklám) és a hír fogalmát. Amikor vki reklámot lát, tudja, hogy egy fizetett vmit lát, aminek a célja, hogy őt befolyásolja. Egy hírnél, amit egy barátod osztott meg a falán, nem feltételezed ezt, mert a hír célja az elfogulatlan tájékoztatás. Oké, mi ma már igen, de megint ne magadra gondolj, hanem azokra, akik mondjuk bedőltek eddig is.
       (+ Lehet mondani, hogy nade a zsindeksz, meg a magyar hírlap nem elfogult. So? A problémás híreket sem a Guardian rakta ki, hanem olyan zs-kat hírportálok, amikről nem tudja előre az ember, hogy milyen oldalon állnak.)

       Másrészt, összemosod, hogy valaki megtol egy hírt/hirdetést a nevével (pl Trump megosztja, mint a minap azokat a bizonyos videókat) azzal, hogy valaki a háttérben megbújva olyan csúsztatásokat tartalmazó (ál)híreket tol előtérbe, amiknek a forrását nem ismered, és nem feltételezel célt a tájékoztatáson kívül.

       “szerintem meg nagy problema van veluk.” [tudnodkell stb] – figyi, mint írtam, a probléma nem ezekkel van, _mert ezek bejáratott, ismert oldalak_. Tudjuk, milyenek, van rekordjuk. Ezeket te is le tudod tiltani, a facebook is le tudja sorolni, ha akarja. Ezért nincs velük gond _olyan értelemben, hogy megfékezhetők lennének-e_. A gondot, amiről most beszélgetünk azok a portálok okozzák, amelyeket tucatszámra összeraknak, pihentetnek, majd kampány idején bevetnek. Ezekről jönnek a Brexithez vezető álhírek, és ezek ellen a facebook szart se tud tenni, mert honnan tudnák megmondani, hogy egy hirtelen feltűnt, de egyébként már régen létező oldal kamu-e? Ha meg feltűnik nekik, és letiltják (mennyi példa volt már rá?), az oroszok átállnak egy másikra.
       Az oltásos dologban természetesen egyet értünk, remélem, ez nem is volt kérdés.

       “Ha ott elfogadod hogy a facebook nem allit nyomozobizottsagokat azert, hogy a cikkek valosagtartalmat ellenorizze, miert varnad el ezekkel az oldalakkal szemben?” – szóval, ha tudjuk, hogy az egyik dolog szar, akkor következésképp nyugodjunk bele, hogy a másik is? Egyébként nyomozóbizottságról szó nem volt, tisztában vagyok vele, hogy ezt így nem lehet megoldani! 🙂

       “Egy harmadik irany az, amit a facebook jelenleg probal megvalositani” – ezzel egyet is értek, csakhogy itt megint bejön az a képbe, hogy
       1. nincs törvényi kontroll, nem tudjuk, hogy mit csinál pontosan, az mennyire hatékony, esetleg hogyan érvényesíti a saját érdekeit a folyamat során. (Törvényi kontroll alatt véletlenül sem azt értem, hogy adjunk jogot bármely kormánynak, hogy belenyúljanak a folyamatba!)
       2. nincs meg a felelősségre vonás és szankcionálás lehetősége. (Félig idekapcsolódó, hogy amikor nem régiben rajtakapták a google-t, hogy saját magának kedvezően súlyoz találatokat, ergo tulképpen átvágja az embereket, rájuk raktak pár milliárd euró büntit, oszt kész. Röhögve kifizetik.)
       3. a felhasználók bevonása papíron szép, de a gyakorlatban problémás, mert vagy
       – bárki megjelölhet cikkeket fake-ként, vagy
       – válogatják azt, hogy ki.
       Utóbbi esetben mi alapján, kik válogatnak? Kb ugyanaz lenne a gond, mint az általad említett “mindenkitől elvenni a postolási jogot” esetben.
       Előbbi esetben meg könnyen belátható, hogy egyrészt a tömegek hülyék, és ha egy republikánus meglát egy cikket, ami Trumpról közöl rosszat, akkor azt mondja, hogy hőőő, nem is igaz, és flageli, másrészt meg nem nagy kunszt egy Oroszország méretű gépezetnek összedobni egy clustert, ami proxykon keresztül scripteket futtat, és felhasználókat regel, aztán egysoros api-hívásokkal megoszt/le/felértékel cikkeket. Ez ment Trump előtt is, és holnap se fogják tudni kiszűrni a fake usereket, mert egy api-híváson nem látszik, hogy ember kattintott-e, csak iszonyatos erőforrás-ráfordítással lehet elemezni, hogy milyen valséggel volt ember.

       + a felhasználóknak egyre kevesebb a lehetősége arra, hogy úgy döntsenek, hogy kiszállnak (lásd fentebb, hogy ez a default platform, te is messengerre gondolsz először, mint IM-re)

       “MINDENKIT tajekoztatnak.” – ahogy írtam, van, “aki _hagyja_, hogy tájékoztassák”. Egy percig sem támadom a nézeted, hogy mindenkit tájékoztatnak, de amiről beszélek az az, hogy vannak, akik elfogadják, és meg sem fordul a fejükben, hogy utánaolvassanak máshol a dolgoknak. (Rákattintsanak a forrásra… észrevegyék, hogy nincs forrás…) Ők azok, akik hagyják, hogy tájékoztassák őket. Aki utánaolvas, azt is tájékoztatják, de mivel tudatosan tájékozódni próbál, ad magának egy esélyt, hogy ne hülyítsék be. Mivel az embereknek egyre kevesebb az ideje, hogy utánanézzenek mindennek, fontos lenne, hogy legyen valamilyen kontroll afelett, hogy milyen minőségű az információ, amit látnak.

       Kezdetben vala az újság. Fizetsz érte, hogy ne baromságokat írjanak. Ha rájöttél, hogy ezt a szerződést megszegték, egyszerűen átálltál egy másik újságra.

       A blogolás lehetővé tette, hogy bárki 0 pénzért világgá kürtöljön dolgokat. A blogok láthatósága viszont elég kicsi, konkrétan rá kell keresned arra, hogy “az oltások tényleg csáposodást okoznak???”, hogy szembe jöjjön egy ilyen shitpost.

       A közösségi média lehetővé tette, hogy ezek a shitpostok körbeutazhassák a világot.
       A facebook tulajdonképpeni egyeduralmával (vagy legalább is durva túlsúlyával) a piacon pedig az van, hogy nem teheted meg, hogy “váltasz egy másik újságra”, amin keresztül tartod a kapcsolatot a világgal, mert gyakorlatilag nincs, ahogy te is írtad, egy új ismerős jó eséllyel ott érhető el, nem pedig xy más platformon.
       Remélem, lejön, hogy nem azt mondom, hogy a facebookot direkt erre a rossz használatra találták ki. Csak azt, hogy egyrészt ebből hasznot tud húzni, másrészt nincs alternatíva, amivel versenyeznie kellene, amely verseny hajtaná, hogy megoldja ezt a gondot.

       Itt tartunk. Egy szóval nem mondom, hogy az a megoldás, hogy szántsuk be sóval a közösségi médiát! Azt mondom, hogy a facebook teremtett egy platformot, ami a jelek alapján képes arra, hogy fegyverként használják az emberek érdekei ellen. A facebooknak jelenleg pusztán amiatt érdeke, hogy tegyen ez ellen, mert ez kiderült. Ez pedig csak arra elég, hogy lassan, látszatintézkedésekkel, meg szép szavakkal lenyugtassa a népet, pedig ennek központi kérdésnek kellene lennie.

       “a facebook terfelen azert nincs verseny, mert VOLT verseny, es a facebook nyert :D” – és akkor ennyi, innentől az van, amit a facebook csinál? Pár adással ezelőtt meséltem pl. az ausztrál startupról, akik a virtual living roomot találták ki, a facebook meg előbb behülyítette, aztán lenyomta őket. De ugyanitt említhetjük a snapchatet is, aminek lemásolják minden találmányát, és ennyi, mivel több ismerős van fent fb-on, mint snapchaten, inkább azt fogják használni az emberek, pedig a kreativitás és a kutatás-fejlesztésbe beleölt emberórák nem a facebooknál vannak.
       Ha nincs verseny, akkor nincs innováció, mert egy nem-versenyző cégnek nem érdeke, hogy jobb és jobb legyen, csak az, hogy növelje a profit marginját, és lehetőleg minél jobban bebetonozza a pozícióját.

       “Mindig is gusztustalannak tartottam az amerikaban olyannyira divatos antitrust baromsagokat, hogy ha valaki jol all, akkor rugdossuk meg.” – egy pillanatig sem állítom, hogy az amcsi trösztellenes törvények úgy jók, ahogy vannak, mert nem – de nem véletlenül vannak!
       Anno miért kellett feldarabolni a Standard Oilt, vagy a Bellt? Mert egy darabig hasznosak voltak, de amikor nem csak egyeduralkodók, de megkerülhetetlenek is lettek, a hatalmuk káros lett a társadalom számára. Nem volt verseny. Ezért tiltják a kartellezést is.
       Anno az olaj volt nélkülözhetetlen, aztán a telefon, most pedig az IM/SN, vagy tágabb értelemben a kommunikáció és információ. Hasonló a helyzet, csak kevésbé kézzelfogható a termék.

       Magyar viszonylatra lefordítva: képzeld el, hogy anno a 90-es évek elején a CBA (random választottam) lenyomta volna az összes többi közért-láncot, és jelenleg az emberek 90%-a ott vásárolna. Amint kinyit egy random kisbolt, ami mondjuk kikutatta, hogy az emberek a kenyér mellé vajat is szoktak venni, és elkezd előre vajazott kenyeret forgalmazni. (Kuss, nem röhög, jó példa! :D) A CBA látja, hogy ez működik, és elkezdenek ők is vajazott kenyeret árulni. Mivel méreténél fogva megteheti, hogy bevállal egy kis pénzbuktát, gyártási költség alatt is tudja adni a cuccokat. Az emberek inkább ott fogják megvenni a vajazott kenyeret, mert minden mást úgyis ott vesznek már, kényelmesebb. A kisbolt, ami meg feltalálta, bezár. A kreatívok, akik a kisbolt mögött álltak, hiába éreztek rá jobban, hogy mire van szüksége az embereknek, vesztettek. És akkor most ezt terjesszük ki minden termékre, amit megvehetsz.

       “en probaltam hasznalni, sot, szeretni a plust, de nem sikerult” – nana, egy percig nem mondtam, hogy UX szepontból is jó volt. Én sem szerettem! A fb is 10+ éve reszeli a UI-t. Az új beszállóknak erre nincs lehetőségük.
       De akkor a mondandóm lényege nem jött át. A facebook ült a babérjain, jött vki más, aki viszont kitalált új&jó dolgokat, a facebook lemásolta, a userek maradtak nála, a facebook megint ült a babérjain. A kis cégek, amiknek nincs vesztenivalója, kénytelenek olyan dolgokat kitalálni, amik jók az embereknek, mert ez biztosítja a fennmaradásukat. A facebookot már fenntartja a felhasználóbázisa, nem kell azzal foglalkoznia, hogy mi a jó a usereknek – és ezt is látjuk.

       “ez mar tenyleg brutal off, szoval csak annyit fuznek hozza hogy a kormanyunk “oka” nem (elsosorban) a propaganda, hanem az ertelmes alternativa hianya.” – nem off, mert már korábban is beszéltünk a témáról, és ugyanúgy központi elem a populizmus, mint Trumpnál, akiről már beszéltünk a facebookos álhírek kapcsán. A példám onnan jött, hogy azt mondtad, hogy egy normális user (hírt olvasó ember) megpróbálja körüljárni a témákat, mielőtt elhisz bármit is, én meg erre mondtam, hogy oké, ez így van, de a jelek alapján kicsi azoknak a száma, akik nem dőlnek be a dolgoknak.
       A különbség annyi, hogy mivel a magyar társadalom jó része (még?) inkább az emegyről szedi az értesüléseit, ott terjesztik az igét, nem facebookon. De hidd el, ha áttolódna a súly az elektronikus médiára, ott terjesztenék. Nem rég volt vmi sms-szavazós műsor, ahol vmi olyasmi volt a kérdés, hogy ön szerint létezik-e a soros-terv, és khmm… mintha kaptak volna párezer smst nem biztos, hogy emberi lényektől. 🙂
       A nézeteddel, hogy az alternatíva hiánya az igazi gond, teljesen egyetértek.
       Pont ezt magyarázom a facebook, mint az egyetlen SN kapcsán is.

       Summa summarum: továbbra sem állítom, hogy a facebook, mint olyan arra jött létre, hogy egyetemes gonoszként butítsa az embereket, de a jelenlegi helyzetben a facebook káros hatásokat is gyakorol a társadalomra, és nem érdeke, hogy ezen változtasson, vagy egyáltalán ezt elismerje. Ezeken változtatnia kellene, de nincs felette ellenőrzés, és nincs versenytársa, ezek miatt pedig nem érdeke, hogy ténylegesen megoldja ezeket a gondokat. A sok apró tényező pedig oda vezet, hogy nekünk, mint felhasználóknak a jelenlegi helyzet lehet, hogy most kényelmes, de hosszú távon kedvezőtlen, ezért változtatni kellene rajta. (Nem, nem állítom, hogy tudom, hogy pontosan hogyan. 🙂 )

       • Norbert Bokor

        Akkor nem ertem a problemadat 😀
        Igen, barki megoszthat barmit, akar alhireket is. EZ a problemad? Vagyis az, hogy a facebook szabadsagot ad a usernek, hogy az megoszthassa amit akar? Hogyan oldanad meg ezt a helyzetet? Megtiltanad a usereknek hogy bizonyos tartalmakat megosszanak? Akkor meg azert menne a hiszti (jogosan) hogy milyen jogon szolnak bele. (Egyebkent pont ezzel kezdett el foglalkozni mar jo ideje a FB, hogy szurhetoek legyenek az alhirek, meg ha a megosztasukat nem is tiltjak. A folyamat eleg lassu, de legalabb a szandek valamilyen szinten megvan)

        “A gondot, amiről most beszélgetünk azok a portálok okozzák, amelyeket tucatszámra összeraknak, pihentetnek, majd kampány idején bevetnek. Ezekről jönnek a Brexithez vezető álhírek, és ezek ellen a facebook szart se tud tenni, mert ” – na jo, de akkor most tenyleg nem ertem mirol beszelunk 😀 Onnan indult az egesz hogy nem akarsz messengert hasznalni, ennek tenyleg semmi koze ehhez :S raadasul ez minden letezo kommunikacios csatornan problema, ugyanugy megoszthatnak alhireket tartalmazo kampanyoldalalkat twitteren, (anno) google pluson, stb.

        “1. nincs törvényi kontroll, ” – milyen jellegu kontrollra gondolsz? Mit kellene torvenyileg szabalyozni pontosan, ami megakadalyozna a (pl politikai) alhirek terjedeset? Tenyleg nem latom hogy milyen (racionalisan megvalosithato) jogszabalyt lehetne hozni, ami ezt megoldja.
        “2. nincs meg a felelősségre vonás és szankcionálás lehetősége. ” – kit buntetnel, es miert? A facebookot, amiert engedi a felhasznaloinak hogy megosszak amit akarnak? Vagy a ki tudja melyik tavoli, a demokraciat teli szajjal kirohogo orszagban uzemeltetett server gazdajat?
        “3. a felhasználók bevonása papíron szép, de a gyakorlatban problémás, ” – az, de egy probat meger, es siman el tudom kepzelni hogy mukodik.

        “a felhasználóknak egyre kevesebb a lehetősége arra, hogy úgy döntsenek, hogy kiszállnak ” – barmikor kiszallhatsz a facebookbol ha nem tetszik. Es meg a Messengerrol sem kell lemondanod 🙂 Szoval ha azt mondod hogy a messenger jo, de azert nem hasznalod mert felhasznalja a facebook a hirfolyamod szuresenel, akkor hasznald facebook account nelkul 😉 Jo, jelenleg ez csak nehany orszagban elerheto, de remelhetoleg nemsokara nalunk is bevezetik.

        “a facebook teremtett egy platformot, ami a jelek alapján képes arra, hogy fegyverként használják az emberek érdekei ellen. A facebooknak jelenleg pusztán amiatt érdeke, hogy tegyen ez ellen, mert ez kiderült.”
        fegyverkent kb barmi hasznalhato. Attol hogy a konyhakessel atvaghatom a szomszed torkat, meg nem kell betiltani, mert remelhetoleg nagyon-nagyon kicsi lesz az ilyen iranyu felhasznalas.
        Az meg hogy mi a FB erdeke, jo kerdes. Gondolom hatalmas apparatus van naluk csak arra, hogy kitalaljak, mitol lesz meg jobb nekik hosszu tavon. Az alhirek komoly problemat okoznak, amit mar felismertek. Szerintem altalanossagban elmondhato hogy a FB erdeke az hogy NE legyenek alhirek, vagy legalabbis visszaszorulnak. Illetve barmi az erdekuk, ami oket jo fenyben tunteti fel, segit megtartani a usereket, stb.

        “”a facebook terfelen azert nincs verseny, mert VOLT verseny, es a facebook nyert :D” – és akkor ennyi, innentől az van, amit a facebook csinál?” – valasszuk kette a kerdest.
        Egyreszt ott van amit a FB mint gazdasagi szereplo csinal. Siman el tudom hinni hogy aljasul atgazol mindenkin hogy a sajat uzleti erdekeit vedje, es elpusztitsa a versenytarsakat (Silicon Valley ugye mindenkinek megvan? 🙂 ).
        Masreszt nyujt egy szolgaltatast a felhasznaloknak, akik ugy dontottek hogy ez nekik kell. A tobbiek nem kellettek, igy azok elbuktak. Ertem en hogy nem tetszik hogy monopolium van a teren, de mi a megoldas? Tiltsuk meg a usereknek hogy facebookra regisztraljanak, es kotelezzuk oket mondjuk az Ello hasznalatara, hogy tobbszereplos legyen a verseny?

        “Ha nincs verseny, akkor nincs innováció” – tokeletesen egyetertek. Nekem regi “maniam” hogy a haromszereplos verseny a legjobb a felhasznalonak (ezert is szurkoltam hogy a Linux szemmel lathato szeletet hasitson ki az OS-ek piacabol, sot meg a Windows Mobile-nak is). Persze ott is lehet kartellezni (magyar tavkozlesi dijazas? :D), de azert harom nagy, nagyjabol egyenlo ereju szereplo kenytelen a userek kegyeiert versenyezni.
        Amivel nem ertek egyet az az, hogy csak azert kene valaki megrugdosni, buntetni es bantani mert a userek ot valasztottak a tobbivel szemben.

        A CBA-s peldad tokeletesen jo, sot, ezt szinte pontosan ebben a formaban lattuk/latjuk is mukodni. A kerdesem megint az, hogy mit tegyunk ez ellen?
        Szerintem a kerdes sokkal bonyolultabb mint amilyennek latszik.

        “A facebookot már fenntartja a felhasználóbázisa, nem kell azzal foglalkoznia, hogy mi a jó a usereknek – és ezt is látjuk.” – ezzel nem teljesen ertek egyet. Nyilvan nagy fegyverteny a nagy felhasznalobazis, de az mar tobbszor kiderult hogy igenis foglalkoznak a feedbackkel. Lasd a feljebb emlitett Day-es vagy milyen szarsagot. Le akartak tolni a userek torkan, a userek kozoltek hogy “ez szar, nem kell”, es visszavettek. Es ez csak egy pelda, volt azert boven ilyen eset.

        “azt mondtad, hogy egy normális user (hírt olvasó ember) megpróbálja körüljárni a témákat, mielőtt elhisz bármit is, én meg erre mondtam, hogy oké, ez így van, de a jelek alapján kicsi azoknak a száma, akik nem dőlnek be a dolgoknak.” – igen, az szomoru teny hogy eleg keves az ilyen ertelemben “normalis” user.
        Legtobben mar a forras/tema alapjan eldontik hogy mit akarnak hinni, meg a “normalisok” is. Ha en latok egy politikai cikket amit pl a ripost tett kozze, akkor nem tartom relevansnak. Mas ugyanigy tesz csak forditva, egy fanatikus fideszes nem fog HVG-s vagy 444-es cikk alapjan velemenyt formalni.

        Az M1 szerintem mar regota nem relevans tenyezo, a nezettsege alig billeg a nulla folott, gyakorlatilag csak az nezi aki direkt a kormanypropagandat akarja latni.

        “a jelenlegi helyzetben a facebook káros hatásokat is gyakorol a társadalomra, és nem érdeke, hogy ezen változtasson, vagy egyáltalán ezt elismerje” – nem ertek egyet hogy a FB lenne a karos, inkabb a sok idiota facebook-user az ami karos, pont ugyanugy mintha kiallna valaki az utcasarokra torka szakadtabol orditva a hulyesegeket.
        A valtozasra meg pont hogy van szandek a reszukrol, ld. feljebb.
        Szoval en kozel sem latom annyira soteten a helyzetet. Aki hulyeseget akar olvasni az megteszi, fuggetlenul a FB-tol. Es terjeszti is. Igaz hogy a FB erre remek platformot ad (mint ahogy az ertelmes content terjesztesere is), de nelkule is meglenne. Sot, emlekszem gyerekkoromban mennyi idiota urban legend es hoax terjedt szajrol szajra, ehhez kepest most sokkal konnyebb az ilyenek valosagtartalmat ellenorizni mint mondjuk ’92-ben… Sooot, akar az adott, facebookon megosztott hulyeseg alatt is lehet kommentben eszrevetelt tenni, ami nagyon-nagyon eros feature az ‘egyiranyu’ kommunikacioval szemben.

       • Norbert Bokor

        Ja, meg egy megjegyzes: a profilozasnak/trackingnek van egy erdekes pozitiv hozadeka:
        Miutan megvasaroltam egy termeket neten, rendszeresen elemdobja a reklamjat (ez arrol jutott eszembe hogy most agyba-fobe reklamozza nekem azt a Xiaomi magic cube-ot, amit mult heten hozott meg a postas). Mivel a termeket mar megvettem, igy nem osztonoz impulzusvasarlasra 😀

   • Norbert Bokor
    • Igen, eljutott a hvg-hez is. So? Senki nem tudja ellenőrizni, hogy mennyire hatékony, és pontosan hogy folyik a “javítás”. A facebook majd bejelenti, hogy “a káros postok 99,7%-át eltávolította az algoritmus”, mindenki tapsol, pedig k*rvára nem tudni, hogy igaz-e. 😀

     • Norbert Bokor

      elolvastad a cikket? semmilyen algoritmusrol nincs szo, csak arrol, hogy a hirdetesek adatait a facebook kiadja, hogy az illetekesek megnezhessek, tenyleg volt-e szo szandekos manipulaciorol (ismetlem, NEM a facebook reszerol, o csak siman megjelentette a hirdeteseket)

      • Mea culpa, nem rögtön írtam az elolvasása után, és rámixeltem egy másikat, ami meg az algoritmikus fakenews-szűrésről szólt, amit mostanában akarnak bevezetni, pontosan ugyanemiatt.
       De erre a cikkre reagálva: hurrá. Trump már hatalmon van, és jól láthatóan nem tudja megbuktatni semmi se, a Tory-k meg dacból viszik az országot a szakadék felé. Kiadhatják utólag az összes adatukat, akkor sem oldják meg a gondot. Arról nem is beszélve, hogy ezt a helyzetet simán kihasználhatják a saját céljukra is, mivel ők állítják össze, és adják ki az adatokat, és nem biztosítanak hozzáférést a szervereikhez. Kicsit kozmetikáznak, és majd az jön ki a végén, hogy hát igen, erős kampány volt, de bizonyítható ráhatása nem volt az emberekre. 🙁

 • Red13

  Kicsit OFF, de az ekultúra youtube csatornájára felkerült pár Világok Találkozása előadás, köztük scifi és fantasy téma is.

 • Gábor Szaszkó

  Nekem ez az első trek soroztaom és 8ep után én még mindig nagyon jól szórakozom és elvagyok ezzel a sorozattal:D annyi amit már Flash is mondott Michael nem a legjobb színész, meg nekem az a tag akit klingonoktól mentettek az a karakter is semmilyen még a neve se jut eszembe:D