Space Bar 119 – That… Hurt!

(A sónócc végén van két felhívás/kérés minden hallgatónkhoz, úgyhogy olvassátok el pretty please!)

Ez az epizód kivételesen, váratlan és tőlünk teljesen szokatlan módon nyugalom megzavarására alkalmas elemeket is tartalmaz.

Az elején rögtön a fekete lyukakkal kezdünk, amiket egyesek megpróbálnak kifehéríteni. Ennek kapcsán felmerül a LIGO, itt az ígért cikk.

Aztán elmondom a véleményem az épp mozikban játszott szuper, hősi eposzról, a The Great Wallról. Nem írom ide a csápszámot, mert nincs elég hely, hogy ábrázoljuk azt a sok csápot, amit érdemel a film. Amúgy Meeeett Démoooon!

Ha már Kína, vagyis Japán… Kína… mittom, szóval Ázsia, akkor Samurai Jack! Itt az előzetes az egy hónapon belül érkező új évadhoz. Meg, ha már kardoskodás, karatéjozás, ilyesmi, akkor itt az előzetes az Iron Fist sorozathoz. Itt meg a Loganhoz, de NE nézzétek meg! Spoilerek tömegével!

Itt meg az ellentéte: a Star Trek Discovery “előzetes”, ami egyetlen pixelt nem tartalmaz a sorozatból. 🙂 Meg, ha már Trek, akkor: kint van az Enterprise sorozat Blurayen. Meg, ha már scifi, akkor Firefly. Meg Ghost in the Shell előzetes. Meg egy kis ajcsi, khmm, ajándék Rick & Morty-rajongóknak.

Aztán, visszatérvén egy kicsit a realitások talajára, megemlékezünk a Jupiter körül keringő Junóról, aminek kicsit megváltoztatták a küldetését miután egy monolitot fedeztek fel nem messze a bolygótól.

Aztán egy új adáselem: megfejtjük, hogy hogyan került egy xenomorph tojás a Sulacora! Vagy nem.

Végül pedig a két felhívás, vagy ilyesmi:

 • Ha lőttök valami szép asztrofotót, képet az égboltról, ilyesmit, ami kapcsolódik valamennyire a témáinkhoz, és szeretnétek, hogy megjelenjen a facebook-oldalunkon, küldjétek el nekünk!
 • Hamarosan szülinapozik a Space Bar! Tavaly pont hiátus volt, úgyhogy éppcsak elfújtunk egy gyertyát. Idén megpróbálunk kicsit nagyobb feneket keríteni a dolognak, és megünnepelni, hogy még mindig vannak, akik kibírnak minket. 🙂 Ennek örömére néhány hét múlva ismét készítünk egy olyan adást, amiben bármit lehet tőlünk kérdezni. E-mailben, kommentben, facebookon, twitteren, skype-on, akárhol jöhet a kérdés, adásban válaszolunk rá.

(Mindkét felhívásról bővebben is beszélünk ebben az adásban.)

Végül pedig ismét egy sajnálatos halálhír: elhunyt John Hurt. 🙁

A zenei mögéfestést ma Trent Reznor szolgáltatja: Nine Inch Nails – Hurt.

Elérhetőségek:

 • MRCK3000

  Még nem hallgattam meg végig az adást, de gyorsan ide kellett jönnöm leszögezni, hogy a Legion márpedig egy jó sorozat 🙂

  • Na! Ugye? UGYE?
   (De egyelőre simán elképzelhető, hogy elrontják… reménykedem, hogy nem.)

   • Antenna

    volt egy régi xmen jellegű sorozat… na azt a szintet nem kéne hozni! 😀

 • Szegi András

  Csak a korrektség jegyében álljon itt egy rövid felmérés a hazai helyzetről (a teljesség igénye nélkül).
  Az első sorban a kb 5 eurós kategóriának megfelelő kiegészítésről beszélünk, a második sor a maximális díjcsomag hívásos előfizetéssel, míg a harmadik sorban a csak adatelőfizetés.

  Telenor: 1.390 Ft: 1 GB egyszeri
  14.490 Ft: 10 GB +myTV, myMusic, korlátlan hívás és SMS
  Csak internet: 8.910 Ft: 30 GB
  Telekom 1.570 Ft: 1GB egyszeri
  19.440 Ft: 6GB +korlátlan hívás és SMS
  Csak internet: 9.180 Ft: 30 GB
  Vodafone 1.858 Ft: 1 GB egyszeri
  14.494 Ft: 5 GB + korlátlan hívás és SMS
  Csak internet: 6.990 Ft: 20 GB (+100 GB csúcson kívül)

  (Ezek mind lakossági ügyfeleknek elérhető csomagok)

  Kíváncsi lennék a finn szolgáltatók csomagjaira és áraira.

  • Én a Sonera nevű szolgáltatónál vagyok. (mondjuk ők a legdrágábbak, bár nincs sok különbség a nagy cégek árai közt)
   Jelen pillanatban minden telefonos csomaghoz korlátlan internet adatcsomag jár.
   A legolcsóbb telefonos csomag 23,90. Ebben van 200 perc beszéd és 200 sms + a korlátlan net.
   A legdrágább csomag 29,90 ebben minden korlátlan.
   Lehet kapni csak netezésre való csomagot, ami korlátlan adat és 14,90. Nekem ebből három van itthon, de mivel régi ügyfél vagyok, így csak 9 eurót fizetek. A “hűséges” ügyfeleknek egyébként elég sok kedvezmény jön össze.

   • Antenna

    tegyük hozzá hogy ott a pusztába kell is… nem olyan egyszerű házhoz vinni a szélessávot. Oh wait…

    • Hát ami azt illeti van ebben valami. Fent nagyon északon nem ismerem a helyzetet, de el tudom képzelni, hogy ott csak mobilnet van. Arrafele a népsűrűség 25km/1ember és az már tömegnyomor!
     Viszont LTE/3G szinte mindenhol van, még ebben a nevesincs faluban is hasít az LTE. Ahol telefonkábel van ott többnyire van adsl is, viszont a kábelnetet most kezdik hozni a kis falukba. Mondjuk vicc, hogy kis 1000 fős falukban már évek óta van kábelnet, itt meg csak most állnak neki húzni a kábelt.

  • Ghargh, szóval nem is létezik itthon korlátlan adatcsomag? 🙁
   Mondjuk a 20+100 GB-ba sztem egy átlagember belefér, még akkor is, ha fullhd cuccokkal van tele a zöldnetflix kliense, de a csúcsidőn kívüli rész nem biztos, hogy mindenkinek tartható. :/
   Mindenesetre szép gyűjtés, köszi! 🙂

 • MRCK3000

  John Hurthöz:
  Az első emlékeim vele még a Mesemondó nevű sorozathoz kapcsolódnak, gyerekkoromban láttam, és elég jól megfogott, mert még most is emlékszem bizonyos jelenetekre, nameg John Hurt kutyájára. Klasszikus európai meséket dolgoz fel, Jim Henson (Labirintus FTW!) bábjaival, furcsa hangulatban és a mai napig élvezhető trükkökkel és történetekkel… szerintem könnyen lehet, hogy mások is emlékeznek rá… kb. 25 éve adhatták le magyarul, elég gyorsan elkerült hozzánk (88-as az eredeti). Gyerekeknek néha kicsit ilyesztő, de ez nem baj 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=gDCOoJSeEc4

  • Elég… durva. A Grimm/Supnat akkori megfelelője. 😀

 • MRCK3000
  • Hah, ezzel keltem reggel! 😀
   Nem tudom… nekem ez valahogy nem tetszett. :/ De ettől persze, a film még lehet akár jó is. 🙂

 • Roland Harangozo

  Sziasztok!

  Mindenekelott szeretnek gratulalni a podcast-hoz, lelkes hallgatotok vagyok! 😉

  Ha esetleg valaki a ‘asztrofoto’ playazathoz sarki fenyt szeretne fotozni, ajanlom figyelmebe nemregiben utjara inditott szolgaltatasunkat amellyel novelhetitek az eselyt a sikeres sarki feny fotozasra: http://www.aurora-watcher.com

  • Köszönjük, és további kellemes hallgatózást! 🙂
   Köszi a linket, megemlítjük majd adásban is!

 • Amerigo

  Kedves uraim, önök nem szoktak olvasni ???
  Ajánlanám tisztelt figyelmükbe Josephine Braxton: Tojócsövön kivüli ikerterhesség xenomorph királynőknél c. tanulmányát, ami 2063-ban jelent meg a Xenomorph Scientics Journal gondozásában. Teljesen nyilvánvaló, hogy a tojásokat a királynő rakta le, abban a 12 sec.ban, ami alatt Ripley megsimogatta Hicks homlokát és azt suttogta kedvesen Newt-nak: Klippiti-klippiti. A tojásokat Bishop, aki gyakorló katolikusként a csepeli Android Műveknél tett tanulmányútja közben rajongásig megszerette a húsvéti himestojásfestés nemes művészetét, cipelte be a hibernáló terembe, hogy mire a többiek felébrednek, kisnyuszikás easter eggel tudja a két lány meglepni a mániákusan locsolkodó Hicks-t.

  Flash
  Hány száz kilométernyi árkot kell ásnom még Finnország-szerte, hogy rájöjj: nem érdemes beszólni a Firefly-nak ? 😛

  • Jelentem az Aliens 2179-ben történt. Egy 2063 kiadott bulvár újságot érvként felhozni nonszensz! Ön uram a fake news mintapéldája! Hisz 2093óta azt is tudjuk, hogy a tojásokhoz kellenek a herék is! Igen-igen, jól hallotta: HERÉK! Alien selyemfiúk nélkül a tojások semmit se érnek!

   • Amerigo

    Neeem, neeem…2063 előtt hivatkozni egy 2063-as, 2179-ben történt eseményről szóló, kiadványra, igenis ér 😛 Hiszen ebből csak az a nyilvánvaló, milyen tökéletesen uralom a tér-idő continuumot 🙂

    Ez, komolyra forditva a szót, egyébbként tényleg egy idegesitő plot hole(?) az Aliens-ben. Bár kiegyeznék azzal, hogy az új filmben is csak ennyi hiba legyen.
    Egyelőre sajnos az egyetlen reménysugár az MRCK galaktikus polgártárs által is megosztott videoban szereplő fuldoklós visszakacsintás.

   • Amerigo

    Jó, de azért úgy érzem, szerinted se igazságos, hogy Filionnak a Castle-je, ami egy jó felütés után a végtelen unalomba fulladt, megért már x évadot, a Firefly-t meg kinyirták. Főleg ezzel a női főszereplővel.