Space Bar 121 – ÁRRRIVÁÁÁ!

Ahogy ígértük, a két főtémával kezdünk…
…szűk másfél óra bevezető után. 🙂

Visszatérünk egy kicsit a 40 fényévre lévő sajt-rendszerre (itt a beígért kép róla), aztán megint elmélázunk egy kicsit azon, hogy miért is más a mostani sorozatokat nézni, mint a régieket. Nem, nem igaz, hogy Rákosi alatt minden jobb volt!

Aztán ebből elkanyarodva kifakadunk azon, hogy hogyan veri át a zembereket a Netflix. Meg úgy általában a netszolgáltatók is.

…éééés akkor ennyi minden után (egyébként a fenti felsorolásból kihagytam jó pár dolgot, például, hogy megsértünk több népcsoportot, vagy, hogy kiderül, hogy Flash japánok golyóival játszik) rátérünk mai első főtémánkra: The Right Stuff (Az igazak). [1:19:20]

Aztán, mivel Flashnek már meleg a szaunája, komoly kardcsörték árán végül is sikerül beszélni a második főtémánkról is: Arrival (Érkezés), illetve a novella, amiből a film készült, Ted Chiang – Story of Your Life. [1:41:00] (a show notes képet tessék kicsit jobban megnézni! – a szerk.)

Köszönjük az eddigi kérdéseket – nagyon jók! -, és továbbra is buzdítunk mindenkit, hogy kérdezzen elektronikus levélben, ottlapunkon, vagy az információs szupersztrádán valamelyik egyéb elérhetőségünkön. (A twitterre és a faxbukra még nem volt ciki kifejezés a hőskorban.)

Elérhetőségek:

 • Space

  A Blade Runner-t épp most néztem meg. Kíváncsi vagyok mit fognak kihozni a folytatásból.

  • Én is, de kezdek félni, leginkább a rendező miatt… :/

 • Gábor Szaszkó

  Anya hozd a kamerát benne vagyok a Spacebarba xD Am egy fél éve hallgatlak titeket szóval ja rácsúszok a régi adásokra, és szépen random hallgatom őket vissza, és néha oda is commentelek és mindig válaszoltok 😀 a Bladerunner nekem kissé uncsi volt ja,de én is kiváncsi vagyok mit hoznak ki a folytatásból. A következő adásra pedig lenne kérdés helyett egy kérés, hogy Flash beszéljen egy kicsit finnül : D

  • Meglepne, ha három mondatnál többet ki tudna nyögni. 😀 (Az olyanokon kívül, hogy “esküszöm, bíró úr, nem vettem észre, hogy polip!”)

   • Gábor Szaszkó

    De lehet az öklözőzsìr is menni fog neki xD

 • Mészáros Zoltán

  Fú srácok, úgy féltem, hogy ti is ráfuttok a nagy hype hullámra, hogy mekkora nagy ez a film… De jól van, nem csalódok bennetek sosem. 🙂

  Én nagyon hasonlóan gondolom. Értem, hogy mit akart a film. Értem, hogy hogyan és miért akarta, de egyszerűen a megvalósítás úgy elsiklott, hogy csak na.

  Nagyon röviden tudom jellemezni: 8x aludtam bele a filmbe. 8x. Ennyire volt jó film. Aztán persze végig szenvedtem ébren is, de ahh. Nem. És én értem az elején a gyerekes részeket is, az nyilván ugyanolyan ok – okozati paradoxon, mint ami a film végén a Kínai telefonos tábornok vezér százezredessel, de egyszerűen rossz a kivitelezés. Ez van.

  Egyébként kiváló adás volt ismét, nem hiába, 3-an alkottok egy egészet. 😀 + a macsek 😀

  Legjobbakat.

  • Na, érzem, hogy komoly ütközések lesznek itt az Arrival kapcsán, twitteren épp le lettünk kreténezve. 😀

 • Molnár Tamás

  Sziasztok,

  Pont az adás előtt néztem meg a filmet, hogy ne legyen spoileres, de így scifi elemekkel beoltott drámaként egyszer nézhető volt, bár én sem erre számítottam.
  Viszont azok mellett amit elmondtatok, egy dolgot abszolút nem értek, hogy miért kellett vinni azt a nyomorult papagájt, vagy akármit minden egyes kiruccanásra?
  Féltek a sújtólégtől, mintha bányákban lennének vagy mi? De még ha csak 1-2 szer mutatnák, de csomószor ott volt és még közeli képet is kapott, hogy majd lesz vele valami, de semmi.
  De annyira nem volt rossz az egész, hogy nézhetetlen lett volna, egyszer ha nincs jobb dolga az embernek szánja rá azt a majd 2 órát.

  • Gábor Szaszkó

   ja azt én is néztem mi a rákot csinált ott mindig az a kurva madár…xD

  • Amerigo

   Hali
   Nem láttam még a filmet, ezek után meg se nézem, de nem lehet, hogy a papagáj volt a főnök, mint a Sötét zsarukban a kutya ? (A “csókold meg a szőrös s***em jelenetre gondolok)

  • Red13

   Azért kellett az a papagáj, hogy majd a “visszaemlékezésben” a kiscsaj lerajzolja az idegenekkel és a szüleivel egyetemben.

 • MRCK3000

  A Netflixben Ctrl-Alt-Shift-L, Ctrl-Alt-Shift-S, Ctrl-Alt-Shift-D kombókkal előjön pár dolog, meg lehet nézni mindenféle adatokat meg felülbírálni az automatikusan kiválaszott felbontást (persze csak az előfizetés keretein belül)

  • Köszi, de ezek megvannak és sajna csak win alatt működnek. (esetleg talán OS X alatt is, de az passz)

 • diogergely

  Sziasztok, a Lakott sziget-ről,(a film)volt szó a keresőbe beírva nem talál semmit. Kíváncsi volnék a véleményetekre.

  • Sztem még egyikünk se látta. Betáraztam, köszi a tippet!

  • Én nagyon régen nézegettem a könyvet, de aztán kimaradt. Lehet majd nekiugrok.

 • Red13

  Nagyon egyet tudok érteni az Arrival kapcsolatban. Már szinte rosszul voltam más podcastocat hallgatva, hogy úgy jegyzik ezt a filmet, mint a 21. század legjobb scifi filmje. Nem egy, nem kettő ilyen véleményt hallottam már. Felteszi basszus a kérdést a film elején, hogy kik ők, honnan jöttek, miért? És ezt kb. bő 1 órán át próbálná fejtegetni, mind a képi jelenetekkel, mind a párbeszédekben(kicsit már untam is a tábornok, vagy akárki Forest Whitaker rámenőségét a földönkívüliekkel kapcsolatban). Mindezt teljesen felborítja az oda nem illő vágások a gyerekkel, és Amy Adams drámázásával a múltban/jövőben. Majd 1-1,5 óra elteltével sutba vágja az egész földönkívüli témát, semmit nem tudunk meg róluk, és előjön ez a túldramatizált, “te ugyanezt tennéd, ha a helyében lennél?” klisé, okosnak álcázva magát azzal, hogy így értelmet nyer a folyamatosan nem oda illő vágások a film alatt. A legkínosabb, leggagyibb jelenet pedig a kínai pacákkal történik. Nem írom le mert spoiler, de nyilván tudjátok mire gondolok. A hű de okos film pontosan itt nézi teljesen hülyének a nézőt, és úgy magyarázza el a dolgot, mintha mindenki valami gyökkettő lakókocsiparkos szökevény lenne. És mindezt csak abból a szempontból, hogy ez egy film. A scifi részét ti is elmondtátok. Ugyanaz a helyzet állt elő, mint a Prometheusszal. Beharangozták egy Alien filmnek, de a premier után már Ridley Scott is szabadkozott, hogy neeem ez tulajdonképpen nem az. Ezt meg 2016 scifi filmjének, amiből végül egy unalmas rosszul megvágott dráma lett. Csak a két film között annyi a különbség, hogy a Prometheus jó volt. Fun Fact: soha nem hallgattam a Morning Showt, de úgy látszik aznap más volt a bolygók állása, és Balázs pont ezt a filmet istenítette, hogy milyen ügyes, milyen okos film, és erre csak az üljön be aki mélyen eltud gondolkodni. Az agyamat majd eldobtam…

  Én most a Expansenél érzem ugyanazt amit Flash is elmondott. Jó, jó, de nagyon nehézkesen megy, nem visz előre semmi, pedig most teljes gőzzel scifi lázban égek. 5. résznél tartok, de az eddigi történéseket nagyon max 2 órában lelehetett volna zavarni.

  Raymond E Feist kibeszélőt nagyon várom. Itt csücsül a polcon az összes könyve, ha ő nem lett volna, valószínű soha nem kezdek el könyveket olvasni. Emlékszem tizenévesen úgy olvastam a Sötét királynő árnyékát, hogy már kopogott a szemem az éhségtől, nem ittam egy korty vizet sem, csak hogy beleéljem magam a srácok helyébe az idegen kontinensen. Így visszagondolva nevetséges, de megannyi emlékek fűződnek a regényeihez.

  Egy kis filmajánló(ha még nem láttátok volna már): http://www.imdb.com/title/tt0075931/

  • Balázs el is magyarázta, hogy miért mondja, amit, vagy csak belemondta a világba, hogy ehhez gondolkodni kell?
   Tényleg érdekel, hogy akik szerint okos ez a film, miért gondolják, hogy okos.
   Ahogy adásban is mondtam, a podcast előtt egy+ órát dumáltam róla egy barátommal, de csak a fizikai (sci-fi) oldaláról. Arra jutottunk, hogy ő elfogadta a magyarázatot, én meg nem, és mivel nem vagyunk fizikusok, (és a googling képességeink sem segítettek), nincs elég információnk, hogy eldöntsük, értelmes-e az, amit az író kitalált, vagy tulajdonképpen félreértette a fizikai tételt, amire az egészet felépítette.

   • Ha nem érted a filmet, a következő tényállások egyike vagy akár egyszerre több is forog fent:

    – nincs gyereked, így ezt te nem értheted.
    – éretlen vagy, így ezt te nem értheted
    – iskolázatlan vagy, így ezt te nem értheted.
    – proli tufa vagy, így ezt te nem értheted.
    – nincs fantáziád, túl egy síkú (egydimenziós, ez a személyes kedvencem) vagy, így ezt te nem értheted.
    – nem lógsz a művészfilmesek csecsén, vagyis nem értesz a filmekhez, mert a hálivudi filmek megrontottak, így ezt te… stb.stb

    Kb, ezekkel a kemény érvekkel találkoztam eddig, de biztos kihagytam jó párat.

    • Fck… Tudtam, hogy fabatkát sem ér az életem, de, hogy ennyire aljanép legyek… 🙁

   • Red13
    • Hm, hát itt Balázs a film egy teljesen más aspektusáról beszél csak, nem is érinti a sci-fi témát. (Úgy értem, az, hogy az emberiség egymást gyilkolászó blokkokból áll, és össze kellene fogniuk, nem csak egy scifiben értelmezett dolog.) Nem tudom, mit gondoljak.
     Mindenesetre köszi a linket! 🙂

 • Space

  A következő adásban egy Iron Fist (http://www.imdb.com/title/tt3322310) értékelést lehet kérni?
  Valahogy nem tudom magamban eldönteni, hogy hová tegyem a sorozatot.

  • Tervbe van véve, de még nem jutottam el a végéig, szóval nem ígérek semmit. :/

   • Amerigo

    Én is nézem, csak én várom a feliratokat.
    Azért nekem, nem ismerem a képregényt, így van egy erőteljes Kung Fu-s érzésem (abban játszott Flash kedvenc színésze, David Carradine).
    Kicsit furcsa, hogy a csávó, aki sötétben/maszkban etc. olyan capoeira rúgásokat csinál, hogy Bruce Lee visszaadja a jogositványát, nem bír féllábon megállni.

    • Nomeg, hogy egyszer megérzi, hogy a háta mögül éppen milyen mozdulattal akarják megtámadni, és tökéletesen védi, máskor meg nem veszi észre, hogy SZEMBŐL neki akar menni valaki a vállával. Ééééédesistenem, olyan szerencsések a forgatókönyvírók, hogy tiltott a lincselés. 🙁

 • Péter Veres

  Semmit nem vártam a filmtől, de még azt is sikerült alulmúlnia. A “sci-fi” részekre nem mondok semmit, mert holnap estig itt lennénk. Ami a legjobban felbaszta az agyam az a csaj döntése a végén, hogy márpedig neki kell a gyerek, akiről tudja, hogy halálos beteg lesz. Nincs gyerekem, fiatal vagyok, de ha azt mondanák, hogy ha lenne gyerekem, szerencsétlen fiatalon meghalna valamilyen betegségben 100%, hogy nem vállalnám be. Valahogy úgy képzelem el, hogy a szülőnek a legfontosabb a gyermeke jóléte és élete, ezzel hogyan fér össze ez az egész?

  Kérdéseim a “jubileumi” adásra:
  Régebben említettétek, hogy nem szeretnétek támogatókat bevonni. Ez még most is így van? Elég sok podcastben van hirdetés, engem személy szerint nem zavar. Sőt, örülök neki, hogy kicsit nagyobb az anyagi biztonság, így több/jobb adás készülhet.
  Gondolkoztatok-e vendéges adásokon? Itt most nem a Leháj vendégszereplésére gondolok. Szerintem feldobná az adást, ha egyszer-egyszer lenne egy külsős ember. Magyar sci-fi író, tudós stb…
  A gyakrabb műsorkészítés érdekében terveztek több 2 fős adást (értsd: animés adás (Knights of Sidonia!!!) kell a népnek, azt meg Flash nélkül érdemes készíteni)?
  Melyik a kedvenc sci-fi sorozatotok? Miért a Firefly?
  Nem kérdés, csak egy kis észrevétel: A vágatlan adások nagyon tetszenek, az eddigieknél is lazább a hangulat. Igaz, hogy az első alkalommal nekem kicsit túl volt tolva, de azóta pont megfelelő arányban vannak a “műsorelemek”. ugyanez volt a helyzet az új hangtechnika felavatásakor is.
  Végül: Morgi, mennyi nyugtatót eszel meg egy durvább adás alatt?

  • Köszi a kérdéseket, igyekszünk mindet megválaszolni adásban. 🙂

   A főszereplő döntése (hogy vállalja a kapcsolatot és a gyereket) fontos pontja volt az egész felépítménynek. A film/történet szempontjából mindenképpen ezt kellett választania, különben az r=1 néző is feltette volna a kérdést, hogy nem paradox-e, ami történt. Így nem tették fel. 🙂

 • MRCK3000

  Az Arrival szerintem nem volt rossz, ami engem is zavart, azok a logikátlan technikai dolgok (sisaklevevés, töketlen katonák), ami viszont nem, az az idegenek nyelvének a poénja, sőt tetszett az elmélet, hogy a nyelv meghatározza a valóság érzékelésének a módját (mégha nem is igaz, de hát annyi fasza sci-fi elmélet nem igaz…)
  Filmnek kicsit sok volt, egy Outer Limits vagy Twilight Zone résznek pont jó lett volna, de annyira nem szomorodtam el, hogy végignéztem, mint ti.

  • Én nem szomorú voltam, hanem mérges. Agyon hájpolt dráma, szalon sci-fi cseppekkel a tetején. Mind1, valahogy csak túl leszünk rajta. 🙂

   • MRCK3000

    Mondjuk nagy mélység tényleg nem volt a filmben, csak hát én túl sekélyes vagyok ahhoz, hogy ez zavarjon 🙂
    Nekem amúgy erről az egész gondolat-valóság kapcsolatról valamiért Tőke Pétertől a Kocka hatalma jutott az eszembe (na azt is már vagy jó 25 éve olvastam, szóval lehet hogy valamire rosszul emlékszem), csak ott úgy teleportálgatnak a főszereplők, hogy elképzelik a Rubik-kocka egy, a mi terünkben megoldhatatlan megoldhatatlan, csak több dimenzót használva megoldható változatát, és ez elég ahhoz, hogy a valós térben is teleportáljanak egyet ezeken a plusz dimenziókon kereszül… 🙂

 • Fraser168
  • Remélem, kortikális implant is lesz lassan, mert már nem bírok várni… 🙂

 • Adásban megválaszoljuk! 🙂