Space Bar 141 – Leül, hallgat, élvez!

Lassan véget ér az évvégi hajtás-pajtás, úgyhogy sikerült összehoznunk egy rövid majd 3 órát. Mindezt, szokás szerint főtéma nélkül, de ezúttal kivételesen ez is volt a terv! 🙂

Egy kis sorozatozás:

Közben szóba került pár dolog:

Megjelent a Frontiers Saga legújabb része (angolul).

Megint kicsit nosztalgiázunk R. A. Salvatore műveivel kapcsolatban.

Aztán egy gyors áttekintés a jövőre érkező filmekről! Csak a rövidített lista rövidítése:

Előre szóltunk: Geostorm

Adászáró zenénk az adás számához illően került kiválasztásra.

Elérhetőségek:

 • Space

  Yess! Yeeeesssss! )
  Új adás! 🙂

 • Red13

  Még bele sem hallgattam, majd holnap, de a shownotesban megakadt a szemem a Dark-on. Épp most fejeztem be, szerintem baromi jó sorozat, idén a Stranger Things mellett a legjobb. A német nyelv nagyon szokatlan, legalábbis nekem, ezért nehéz is volt eleinte oda figyelnem, meg úgy igazán csak a második rész rántott be. Karakterekből is rengeteg van, akiket a német nevek miatt szintén nehezemre esett megjegyezni. Ettől eltekintve egy egészen egyedi és okos sorozat, színészi játékok is mind nagyon a helyén vannak, ahogy a képi világ és a zenék is egészen ütnek. Van 1-2 theme ami eszméletlenül passzol a sorozat hangulatához, az intro meg külön tetszik. Nekem abszolút a Lost Room mini sorozat ugrott be, na és persze egy kicsit a Lost is. Simán 8 csáp, nincs mit kukacoskodnom vele.

  • Húha. Akkor… tekerd át, amit Flash mond róla! 😀
   Amúgy hallottam jópár kritikát, hogy ez a sorozat egy “Stranger Things done good”, de egyelőre háttérbe szorította néhány film, amit előbb le kell tudnom.
   Másoknak hogy jött be? Meséljetek!

   • MRCK3000

    Elkezdtem nézni, de elég nehéz volt követni, hogy ki kinek a kicsodája, mikor mindenkinek valami német neve van, úgyhogy egyelőre felfüggesztve… de a sztorira amúgy kiváncsi vagyok, lehet hogy valamikor majd több energiával folytatom.

    • Átérzem. Megvárom a japán szinkront. :p

 • Mészáros Zoltán

  Köszi srácok a keresztpromót! 😀

  Ami jó, azt reklámozni kell, és amennyi minőségi szórakoztatást kaptam tőletek, ez az alap, hogy viszonoznom. Én bringával járok melóban, és általában ez idő alatt -is- ti vagytok a fülemben, úgyhogy csak ezért nem unom magam halálra 10km alatt. 🙂

  És külön örülök, hogy Flash jégszíve is meglágyult az Orvillel kapcsolatban. Ugyanez nálam is. A végére jobban vártam mint a Treket. (Egyébként az introjában fellelhető mozgások, és kamerapozíciók -igaza van Morginak- kísértetiesen VOY intrósak. Még a zene is hasonló ha megfigyelitek. Ügyes türkk tőlük. 🙂 )

  • bakker, 5 percig gondolkodtam, hogy mi a rák az a keresztpornó…

   • Akkor nem csak az én agyam látta bele azt a szót!!! 😀

    • 😀 😀 😀

     • Mészáros Zoltán

      Baszki betegek vagytok mindketten! 😀
      Ezt meg csak úgy itt hagyom. 😀

      https://www.youtube.com/watch?v=J9juvAoaPu4

      • Ezzel a videóval/magyarázattal is az a baj, hogy nem látja a fáktól az erdőt.

       Szerinte az Orville jobb, mert visszahozza a klasszikus Star Treket a trek fanoknak, olyan, mint egy régi trek sorozat… a STD meg szar, mert nem olyan, mert pl. nincs olyan központi férfi szereplő, akivel azonosulni lehet, a fő karakterek gyakran nemigazán harmonizálnak, a sori egy karakterre koncentrál, nem a csapatra, stb.*

       Namost az van, hogy a fentebb felsorolt “hátrányok” igazából k.vára nem hátrányok, és járna a szívlapát a műsorvezetőnek (?) az ilyen egybites gondolkodásért. A trek nem egy konstans valami.
       Elég összehasonlítani a kapitányokat a különböző sorozatokban, teljesen más a hozzáállásuk a problémákhoz. (Pl. Janeway mindenkit megbasz, mint ahogy valaki említette nemrég… ;p)
       Ez egy olyan trek sorozat, amiben a karakterek távolabb állnak egymástól, sokkal kvésbé (egyáltalán nem) keltik egy család benyomását, jóval esendőbbek/hibásabbak. Kevésbé szerethetőek. (De ha belegondolsz, pl. a GoT-ban is rengeteg olyan karakter van, akit után a nép, de nézi a sorozatot, hogy lássa elbukni őket.)
       Szóval szerintem mindezek a dolgok egyáltalán nem hátrányok, hanem egyszerűen egy más koncepció, ami szerintem ugyanúgy érdekes lehetne. Egy B-csapat. B, mint balf*sz. :p

       A Discovery nem azért szar, mert eltért a trekben megszokott alapkoncepcióktól, és az Orville nem azért jó, mert többé-kevébé megtartotta azokat.
       A Discovery a maga nemében egy viszonylag bátor felrúgása a trekben megszokottaknak, egy vérfrissítés, ami szerintem jót tehet(ne/ett volna) a treknek. Az Orville pedig egy biztonsági játék: fogjuk a treket, és építsünk rá itt-ott valamit, cseréljünk ki 1-2 elemet az ezerből, de a lényeget ne bolygassuk. Ezek alapján én inkább a Discovery-nek tapsolnék. Ámde…
       Ámde láttuk az eredményt. 😀 🙁
       A Discovery minden újdonsága mellett azokat a dolgokat rontja el, amit sosem szabadna. Szar történet, szar dramaturgia, szar karakterek/színészek (tisztelet a kivételnek), lépten-nyomon szembemenés a józan paraszti ésszel, logikával… Tökmindegy, milyen sorozat vagy, ha ezeket elköveted, elmész a francba.
       Az Orville szerintem ezen a téren teljesít sokkal jobban. Mondanivalóval rendelkező, elgondolkodtató sztorik (is :p) (amik mellesleg gyakran a mai társadalmi problémákat mutatják be, a’la TNG), oké színészek, egyelőre egydimenziós, de fejleszthető karakterek (a többi trek sori is ilyenekkel indult), kevés logikai/racionalitásbeli lyuk – legalább is a STD-hez képest mindenképpen.
       Szóval ne azért ostorozzuk az egyiket és ajnározzuk a másikat, mert az egyik eltér a megszokottól, a másik meg nem, hanem azért, mert az egyikben csak vmi menőt akartak letenni az asztalra anélkül, hogy szerették volna a treket, a másikban meg sztem nekik se teljesen világos, mit is akarnak (pl. lesz-e komoly átívelő szál), de teszik mindezt úgy, hogy közben hűek maradnak azokhoz az értékekhez, amikre a régi trek sorozatokat építették, csak itt-ott átszabnak náhány prioritást.

       • Mészáros Zoltán

        Hm.. Tudod mi az érdekes párhuzam szerintem? Hogy az STD-re amiket elmondtál, 1:1-ben a TOS-ra is alkalmazhatóak. A rossz színészek, a logikátlanságok, -bár talán talán a TOS-ban kevesebb volt-. Lehet, hogy mikor a nulláról kezd el valami felépülni, ezek a dolgok kijönnek ebben világban?
        Bátor húzás minden esetre ennyire elszakadni a gyökerektől. És ha minden szavával nem is (hiszen egyéniség vagyok. “Ti mind egyéniségek vagytok! / (( most már kötözzétek Flast oda, és nézze meg! )) ), de azzal egyet értek, hogy kell egy karakter akivel azonosulhat a néző. Legyen az Picard, a humanista, Sisko, a szakrális, vagy Janeway a megbaszó! Az, hogy van egy csapat ahol senkiről nem tudod milyen ember, milyen karakter, nem működik.
        Persze, nyitott vagyok én is az újra, egy szintig. Belefért (feszítővassal, éppen hogy) az ENT! Új volt, szakított a hagyományok egy részével, kicsit meg is bolygatta a konzisztenciát, de még épp csak bele lehetett szuszakolni a kánonba. Hozott sok újítást, de nem basztatta a phasert, és főleg a Klingonokat. Azon látszott, hogy tisztelte az alapanyagot.
        És ott is volt jellem, akihez kötődhetsz. Ne mond nekem, hogy soha egy percre nem akartál
        Janeway lenni, mert nem hiszem el. 😛
        Nyilván az Orville ennyire ezt a szintet nem hozza. Talán mert közben felnőttek is lettünk. De az, ha egy ismerős világot folytat, és épít, (nem lerombol újraépít, áthelyezi egy alternatív idősíkra) az szerintem jó. Nem gondolom, hogy baj lenne, a régi alapokra építkezni, kicsit visszanyúlni az ismerőshöz, és abból építeni fel a saját mondandónkat. Csak az alapvető baj ott van, hogy ők sem Treket akarnak gyártani (mármint az STD), hanem pénzt. Sok pénzt.

        • mit nézzek meg?

         • Mészáros Zoltán

          Brian élete mester! Kötelező! 😀

          • Mészáros Zoltán

           Nyitottnak kell lenni az újdonságokra. 🙂
           Pl. Ha ti nem lennétek, nem ismerném Jack Campbell – Lost fleetjét. Ami kuurva jó. Ja és mellesleg azóta nem bírom elnézni a filmes űrcsatákat (köszi Chev) a relativisztikus mozgások hiánya miatt. 🙂

           De te is Flash ott vagy az élő példa, aki utálod az animet, mégis megnézted a Blame!-et ami anime és tetszett. Egyébként ennyi erővel megnézhetnéd a Knights of Sidoniat is, mert ugyanaz a Polygon Pictures csinálta, mint a Blame!-et, ugyanazzal a rajzolási technikával ami neked nagyon tetszett!
           Szóval ha az ment, menni fog a Brian élete is! 😀

          • meh, hallgasd inkább az új adást. 😉

          • Azért vagyok, hogy felnyissam a szemeket. Nincs mit, gyermekem.

        • De nekem ebből a válaszból (amit természetesen köszönünk, hiszen a hallgatókért vagyunk, slurp, slurp :p) az jön le, h az Orville-t véded. Pedig én pont, hogy nem támadom az Orville-t. Az, h biztonsági játék, nem baj. (Ellentétben pl az Ébredő Ernővel, ghaaargh.)
         Csak a videóban lévő érvelés zavar, mert szerintem nem a valódi problémái miatt szidja a STD-t.
         A TOS-párhuzam nekem is beugrott, de úgy éreztem, a 60-as években nagyon más volt a helyzet, ott ez nem számított kirívóan rossznak.
         Hogy nincs karakter, akivel azonosulni lehetne? Ez sztem nem igaz. Embere válogatja. Én odavagyok Lorcáért, számomra ő a főszereplő. Egy összetört szociopata, aki az idealizmusának rendel alá mindent és mindenkit, mert tudja, hogy ha ő nem teszi meg, akkor a sok gyík nem fogja megtenni helyette. :p És tuti, h a karakter felét még fel se fedték, nem ismerjük a pontos motivációit és határait.
         Ezzel pedig nem védeni akarom a STD-t, csak megint azt hangsúlyozni, h a fenti videó nem a megfelelő problémáiért ásta el. Szerintem. 🙂

         • Mészáros Zoltán

          Adom ezt a részét a véleményednek. Meg … az van, hogy okoskodhatunk mi bármit, a fele van leadva. Lehet .. mondom csak lehet, hogy a másik fele jó lesz. 😀 Na jó ezt én is elröhögtem írás közben.
          A Star Warst meg hagyjuk. Az extended universe a Star Wars, és pont. Nem a disneys vicces robotos, patkány-pingvin-kutyás izés.. nem tudom mi. Hogy tudja használni a guberáló lány a fénykardot? HOGY? Képzés meg minden nélkül? Értem, hogy erő érzékeny, de hogy vív meg a főgonosz gonoszak gonoszával, aki tréningezett, és hogy ejthet rajta egyáltalán sebet, mikor a képzett gonosz göndörke, egy gondolattal el kéne roppantsa a nyakát a kis turkáló lánynak? Wáááh.
          Darth Bane Trilógia. Ennyit mondok.
          https://www.szukits.hu/legendak-regenyek/796-star-wars-darth-bane-trilogia-000798.html

          A legjobb Star Wars történet amit olvastam. És tudod mikor lesz megfilmesítve? ŐŐőőő remélem soha, mert csak elfakknák. :

 • Netflixen a bright!

  • Nagyon hosszú idő óta nem láttam ennyire jó filmet! Minden másodperce kurva jó volt!! Will Smith végre visszatért.

   • Ne erőlködj, a tegnapi felvétel után neked azt sem hiszem el, ha kérdezel valamit. :p

    • Erőlködjön a Morgi a budin! Szimplán megvan az év filmje.

     • MRCK3000

      Jó lett. Sokkal inkább rendőrfilm, mint fantasy, és az előzetes kicsit máshová lőtte be ezt az arányt, de aki ettől nem fél (és bejőn neki mondjuk a Training Day, ha már Ayer), annak ajánlom.

 • Haku

  Gyerekek. Sétáltam haza full sötétbe éjszaka és közben hallgattam az adást.
  Nem kicsit szartam össze magam az X-akták zenéjére. 😀

  • Én mondom a fiuknak, hogy telitalálat, de csak nem hisznek nekem. 😀

   • Erre a beszélgetésre én nem emlékszem. 😀 Fene a sok kisebbségi komplexusodba!